FNV eist schadevergoeding voor zorgmedewerkers die Long Covid opliepen

19 januari 2023 · Leestijd 2 min

Zo’n duizend zorgmedewerkers zijn arbeidsongeschikt geraakt nadat ze corona opliepen tijdens hun werk, met grote financiële gevolgen. Daarom slepen vakbonden FNV en CNV de Nederlandse Staat voor de rechter: "Deze mensen stonden in de frontlinie en zijn in sommige gevallen nu op de voedselbank aangewezen."

De bonden eisen een financiële tegemoetkoming van 22.839 euro per getroffen zorgmedewerker. Dit bedrag is gebaseerd op andere beroepsziekten, waartoe ook corona en Long Covid horen, zegt vice-voorzitter Kitty Jong van FNV.

"We zijn er al een jaar met de minister over in gesprek en ook een jaar met haar voorgangers", zegt Jong in Geld of je Leven (Radio 1). "We hebben steeds gezegd: laten we aansluiten bij de bestaande regeling die we kennen voor beroepsziekten. Dat is dit bedrag van 22.839 euro. Het dekt lang niet alle schade, maar we proberen het nu in een kort geding snel voor elkaar te krijgen."

Ze is niet te spreken over zorgminister Helder, op wie ze persoonlijk boos is. "Ze traineert en zorgt voor uitstel, daar heeft ze alle mogelijke middelen voor aangegrepen. Ze houdt zich niet aan de afspraken en zei eigenlijk vlak voor kerst: zoeken jullie het lekker zelf uit." Dat was het laatste zetje voor dit kort geding: "We hebben ‘m al vaker aangekondigd en als vakbond zijn we niet van de loze dreigementen."

Tot op de bodem uitzoeken

Uiteindelijk moet alles via een bodemprocedure tot op de bodem worden uitgezocht, zegt Jong. "Ook voor een waarschijnlijk grotere groep medewerkers en mensen die niet in de zorg werken. Er moet gekeken worden naar de daadwerkelijke schade."

Dat betekent dat mensen die nu arbeidsongeschikt zijn geraakt, straks moeten kunnen doorleven op het inkomensniveau wat ze hadden. "Dit zijn mensen die in de frontlinie hebben gestaan en waar we voor hebben geapplaudiseerd", zegt Jong. "En die nu in sommige gevallen op de voedselbank zijn aangewezen. Ik ben heel erg boos, ook op minister Helder persoonlijk."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik