FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: 'Flexwerk vergroot de oneerlijke verdeling van de welvaart'

Nog steeds wordt in Nederland veel met flexcontracten gewerkt. Een slechte zaak, vindt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van vakbond FNV. "Als je eeuwig in flexbanen werkt en niet weet wat je aan het einde van de maand op je rekening hebt of dat je einde van het jaar nog werk hebt, dan is dat heel slecht."
De vakbond zet zich in om flexibilisering van de arbeidsmarkt tegen te gaan. “Deze eeuw is het flexwerken langzaam maar zeker gegroeid. Onder flexwerk vallen tijdelijke contracten, nuluren- en oproepcontracten, maar ook uitzendwerk. Zeker daar waar mensen er niet zelf voor kiezen en werkgevers alleen maar dit soort vormen aanbieden.”
Werkgevers kiezen voor flexwerk omdat het goedkoper is, zegt Boufangacha. Hierdoor lopen de samenleving en werknemers volgens hem miljarden mis. Werkgevers moeten hierin meer verantwoordelijkheid nemen, vindt hij. “We zien dat werkgevers hun verantwoordelijkheden afschuiven op werknemers. Alle risico’s, zoals ziekte en arbeidsongeschiktheid, maar ook opbouw van pensioen, liggen dan bij de werknemer."
Jongeren
Daarbij uit hij zijn zorgen over de situatie van jongeren. "Jongeren werken in een eerste, tweede of derde baan vaak in een flexconstructie", zegt hij. "Maar zij aar willen ook met hun leven beginnen. Door een zekerder inkomen kun je bijvoorbeeld eerder een huis kopen en aan kinderen beginnen. Als je eeuwig in flexbanen werkt, dit ook nog eens op wisselend aantal uren is en je niet weet wat je aan het einde van de maand overhoudt, of dat je aan het einde van het jaar nog werk en geld hebt, dan leidt dat tot grote onzekerheid. Dat is een slechte zaak."
Het liefst willen veel jongeren onder de werkende bevolking juist een vast contract, zegt de FNV-bestuurder. “Er is onderzoek onder hen gedaan waaruit blijkt dat 90 procent van de jongeren zegt: ik heb zoveel liever een vast contract dan een flexcontract."
Kampioen flexwerk
Flexwerk is dus niet 'populair', en dat Nederland kampioen flexwerk genoemd wordt is dus niet iets om trots op te zijn, vindt de vakbond. Boufangacha: "Voor structureel werk vinden wij dat mensen een vaste baan moeten krijgen. Flexwerk vergroot de oneerlijke verdeling van de welvaart ten koste van mensen. Het is er wat ons betreft alleen voor momenten dat er een piekbelasting is, of als veel mensen ziek zijn."