Fractievoorzitter GroenLinks Groningen: 'Het leger moet worden ingezet om de asielcrisis in Ter Apel te organiseren'

Is er een oplossing te vinden voor de crisis bij asielzoekerscentrum Ter Apel? Hendri Meendering, fractievoorzitter van GroenLinks, pleit ervoor dat het leger wordt ingezet om de chaos in Ter Apel te organiseren.
De situatie in Ter Apel is uit de hand gelopen. De woorden 'schrijnend' en 'onmenselijk' worden vaak genoemd. Ook Meendering maakt zich zorgen om de situatie waarin de asielzoekers nu verkeren. "Ze weten niet waar ze aan toe zijn, als deze mensen weg zijn bij de poort geeft dat rust voor de mensen zelf en voor Ter Apel. Er is een organisatie die dat goed kan en die dat ook meermaals heeft bewezen en dat is het leger."
Wat precies de taak van het leger moet zijn in deze crisis beschrijft Meendering als volgt: "In de omgeving moet een opvangkamp worden gerealiseerd. Dit kunnen tenten zijn, maar ook bestaande locaties waar eten is en zorg, maar waar ook registratie plaatsvindt zodat we weten wie ze zijn en in wat voor proces van asielaanvraag ze zitten. Ook kan het leger de logistiek regelen zodat mensen wel naar Ter Apel kunnen worden vervoerd wanneer hun aanmeldprocedure van start gaat."
Waarom dit nog niet gedaan is, weet Meendering ook niet. "Niemand komt met oplossingen want de situatie is lastig. De staatscommissaris zegt 'als ze maar ergens onderdak hebben', maar dan ontbreekt het overzicht en dan brengt het alleen maar meer chaos met zich mee. Wanneer je met behulp van het leger vanaf één locatie kan organiseren kun je verder in de toekomst gaan kijken."
Maar wordt dit dan geen tweede Ter Apel? "Ja, daar ben ik het op zich wel mee eens want het is een voorportaal, maar je hebt op korte termijn wel grip op de mensen." Een ander dilemma wat deze oplossing teweeg kan brengen is de link met het leger wat voor asielzoekers nare herinneringen kan opbrengen. "Dat is zeker belangrijk om rekening mee te houden, maar voor het uniform is een oplossing te zoeken. Misschien iets als herkenbare kledij voor hulpverleners."
Het is niet de bedoeling dat deze noodopvang een permanente verblijfplaats of asielzoekersopvang wordt. "Dit kan een geforceerde oplossing zijn op de korte termijn, zodat er ruimte komt voor een structurele oplossing op lange termijn", aldus Meendering.