Fractievoorzitter VVD Westervolde: 'Gemeenten moeten gedwongen worden asielzoekers op te nemen'

26 augustus 2022 · Leestijd 2 min

Is er een oplossing te vinden voor de crisis bij asielzoekerscentrum Ter Apel? Klaas Buigel, fractievoorzitter van de VVD Westwolde, waar Ter Apel onder valt, streeft naar beperkte instroom naar azc Ter Apel en een gedirigeerde uitstroom van asielzoekers naar gemeenten.

De crisis in Ter Apel bij het asielzoekerscentrum is op zijn zachtst gezegd een noodtoestand te noemen. Voordat gekeken kan worden naar oplossingen is het van belang eerst het probleem in beeld te brengen. Klaas Buigel omschrijft de situatie in Ter Apel in drie elementen: "Er zijn problemen op driefronten: de instroom, de doorstroom en de uitstroom, op alle drie fronten moet snel actie worden ondernomen. De gemeenteraad van Westerwolde roept dat al langer; 'zorg dat statushouders een woning kunnen krijgen.'"

De uitstroom is volgens Buigel dus een probleem, omdat er snel een oplossing moet komen is het belangrijk te letten op omvang van groepen. "Opvang in kleine groepen is niet reëel. We hebben de accommodaties zo ingericht dat er bepaalde veiligheid en begeleiding aanwezig moet zijn en met meerdere kleine locaties gaat dat te lang duren. Een locatie van 300 is naar mijn mening optimaal. Zorg dat je drie opties hebt, klein, middel en groot. Deze deel je toe over gemeenten. Als ze niet gewillig accepteren kunnen hogere gezaghebbers dit gemeenten opleggen." 

Ook bij de factor instroom verwoordt Buigel een mogelijke oplossing. "We hebben een crisis, de gemeenten roepen om hulp. Misschien is een mogelijkheid om de instroom te beperken." Is een asielstop waarschijnlijk? In dat geval zal er op hoog niveau, beslissingen moeten worden gemaakt, zowel juridisch als praktisch. Ook komen hier de regels van de Europese Unie bij kijken. "We gaan er meteen van uit dat dat niet mogelijk is, maar het is nooit geprobeerd."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren