Gaat een minimumstraf geweld tegen hulpverleners stoppen?

Elke dag raakt minimaal één politieagent gewond tijdens het werk. En daar blijft het niet bij: ook medewerkers met andere publieke taken ervaren in toenemende mate geweld tijdens het werk.
Dinsdag overhandigden verschillende hulpverleners een petitie aan de Tweede Kamer dat hier verandering in wil brengen. Deze is door ruim 28.000 mensen ondertekend en opgesteld door politieagenten, ambulancemedewerkers, brandweerpersoneel en boa's, maar ook leraren en zorgpersoneel. Zij eisen dat het toenemende geweld tegen hulpverleners stopt.
Moet geweld tegen hulpverleners aangepakt worden met een minimum celstraf van vier weken? En helpt dit ook daadwerkelijk om het geweld in te dammen?
Perspectieven
Peter van Zalen, wijkagent en mede-initiatiefnemer van de petitie, vindt dat er niet streng genoeg gestraft wordt. "Een verplichte celstraf van vier weken zou preventief kunnen werken en mensen ervan kunnen weerhouden om geweld te gebruiken."
Lees ook over:
Wijkagent Peter van Zalen: 'Geweld tegen hulpverleners moet strenger bestraft worden'
Bij het straffen is het belangrijk om naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte te kijken, zegt oud-politierechter Henny Sackers. "Je moet niet iedereen over een kam scheren."
Lees ook over:
Oud-politierechter Henny Sackers: 'Kijk altijd naar persoonlijke omstandigheden van verdachte'
Bart Wisbrun, directeur en oprichter van de Stichting Tegen Zinloos Geweld, vraagt zich af of een verplichte celstraf zin heeft. "Het is vooral belangrijk dat je van een straf leert."
Lees ook over: