Gasgrootverbruiker: ‘Paar duizend kuub gas besparen kost te veel geld en menskracht’

17 oktober 2022 · Leestijd 2 min

Kunstmestfabrikant Yara Sluiskil is één van de grootverbruikers van gas in Nederland. "We doen er alles aan om gas te besparen", zegt Gijsbert Gunter, lid van het managementteam. Dat wil niet zeggen dat het bedrijf tot op de millimeter geïsoleerd is.

Yara Sluiskil verbruikt zo’n twee miljard kuub gas per jaar, wat ongeveer gelijk staat aan 1,3 miljoen huishoudens. “Gas is onze grondstof”, zegt Gunter in Geld of je Leven. Zelf vraagt het bedrijf niet om energiesteun. “Elke kuub die we besparen, zorgt ervoor dat wij rendabeler worden.”

Isoleren
Recent berichtte dagblad Trouw dat grote industriebedrijven, waaronder Yara Sluiskil, te weinig hebben gedaan om energie te besparen. De fabriek is niet tot aan de panden en buizen toe geïsoleerd, zegt Gunter. “Dan praat je over misschien enkele duizenden kubieke meters aardgas, afgezet tot de twee miljard kuub die wij verbruiken. Dan zetten wij liever in op die twee miljard, in plaats van dat je al je mensen en middelen in gaat zetten om dat dubbel glas er in te zetten. Dat soort zaken vragen relatief veel menskracht en geld, terwijl de CO2-besparing nihil is.”

Vergroening
Het bedrijf vraagt dan niet om energiesteun, maar wel om steun voor bepaalde vergroeningsprojecten. “Wat we vragen, is steun voor de langetermijnstrategie. Uiteindelijk willen we naar groene waterstof. Kunstmest is noodzakelijk om de wereldbevolking te voeden.”

Er ligt een taak voor de overheid om in infrastructuur te investeren, vindt hij. “Men noemt dat subsidies, wij noemen dat voorinvesteringen waaruit de overheid later het geld weer terughaalt doordat er gebruik van wordt gemaakt. Net zoals met wegenbelasting of waterschapsbelasting.”