Gedragswetenschapper: 'Frictie tussen buren over verduurzaming zal alleen maar toenemen'

30 januari 2023 · Leestijd 2 min

In Nederland zijn er steeds meer burenruzies over verduurzaming, bijvoorbeeld door geluidsoverlast van een warmtepomp of luidruchtige bouwvakkers. Dit soort frictie wordt alleen maar meer nu verduurzaming concretere vormen krijgt in de samenleving, zegt Reint-Jan Renes, gedragswetenschapper rond verduurzaming.

Het viel te verwachten dat hier op termijn meer frictie over zou gaan ontstaan, zegt Renes in Dit is de Dag (Radio 1). "Dit zagen we al langer aan komen op het moment dat verduurzaming door gaat zetten en het steeds concreter wordt. Bij de overheid zag je het al omdat bijvoorbeeld een windturbine te dichtbij staat. Nu zie je het ook tussen buren en burgers ontstaan en gaat het om die waterpomp. Zodra we er last van krijgen, gaan we er klaarblijkelijk ook iets van vinden."

Wat ook meespeelt, is dat dit soort overlast nog nieuw is, zegt Renes. "We vinden alles nu nog nieuw, dus hebben er ook meer last van. We moeten het ook de tijd geven om er aan te wennen."

Samen optrekken

Daarbij helpt het ook om samen met je buren op te trekken, zegt hij: "Het helpt een beetje als je weet wie die ander is die de overlast veroorzaakt en je zou ook kunnen zoeken hoe je samen eigenaar kunt worden van het probleem. Als jij voelt dat je onrust door de ander wordt opgemerkt en die waakzaam is voor jouw zorgen, helpt dat erg in jouw eigen ervaring van dat probleem."

Daarbij kan het fijn zijn als je het gevoel hebt er meer controle over te hebben, zegt Renes: "Als je het gevoel hebt: er gaat veel geluid komen en ik kan niet even zeggen: vandaag komt het niet uit, of je hebt er helemaal geen grip op, dan voelt het ook meteen veel frustrerender."