Gedragswetenschapper: Lager gasverbruik is blijvend

15 februari 2023 · Leestijd 2 min

Gedragswetenschapper Reint-Jan Renes denkt dat ons gasverbruik blijvend omlaag gaat.

Volgens Renes is de norm veranderd als het gaat om hoe hoog we de kachel zetten. "Het is voelt gek om nu te zeggen: ik heb mijn kachel nog op 21 graden staan", zegt Renes. Hij denkt dat dit op lange termijn 'raar' blijft. "Vroeger had men het op een verjaardag niet over energielabels. Nu hebben mensen het over welke app ze gebruiken om te besparen en wat voor handigheden ze hebben om hun verbruik te minderen", aldus de wetenschapper van de Hogeschool van Amsterdam.

Natuurlijk spelen prijzen ook een rol, zegt hij, maar er speelt meer: "De prijzen zijn de trigger geweest voor het besparen, maar onderschat niet dat ook de oorlog in Oekraïne een besefmoment was", zegt Renes. Mensen zijn met hun neus op de feiten gedrukt over hoe afhankelijk we zijn van Russisch gas. "Zelfs als we bij lagere prijzen weer wat meer verbruiken, zullen we in totaal minder gas gebruiken dan ervoor", denkt hij.

Structurele verandering

Renes ziet de hoge gasprijzen als een kans om het over structurele verandering tet hebben. Hij vraagt zich af of de overheid dat daadwerkelijk gaat doen: "We zien dat ze nu veel praten over ‘als de prijzen weer omlaag gaan’. We zouden deze kans moeten gebruiken om de transitie door te zetten. We zouden nu moeten gaan investeren", vindt hij.