Gert-Jan Segers (CU) stopt: 'Als ik had geweten hoe pittig het zou zijn, had ik wel geaarzeld'

16 januari 2023 · Leestijd 4 min

Na tien jaar stopt Gert-Jan Segers als Kamerlid en politiek leider van de ChristenUnie. In Dit is de Dag (Radio 1) blikt hij terug op de afgelopen politieke jaren. "Als ik echt had geweten hoe pittig het zou zijn, dan had ik wel geaarzeld om de politiek in te gaan."

Afgelopen vrijdag maakte hij bekend te stoppen in Den Haag. “Ik ben naar het besluit toegegroeid”, vertelt hij. "Het is een goed besluit, ik heb er volledig vrede mee."

Segers, die in 2015 het stokje overnam van zijn voorganger Arie Slob, wist al langere tijd dat hij de politiek vaarwel zou zeggen. Afgelopen week maakte hij het wereldkundig. "Mijn vrouw zei afgelopen jaar: ik vind je iets ernstiger geworden en ik denk dat je je sneller ergert. Dat vond ik wel een veeg teken."

Een mooi compliment die hij kreeg bij zijn afscheid, was: vond hij: 'je bent nog steeds dezelfde als toen ik je ooit leerde kennen'. Maar kan iemand op het politieke toneel in Den Haag, die voortdurend in de schijnwerpers staat en voortdurend wordt aangeklampt, zo onveranderd blijven? Volgens Segers kan dat 'van binnen' wel. "In het vak van politicus ben ik wel veranderd en gegroeid. Maar mijn karakter en waarom ik in de politiek zit, en hoe ik in het leven sta, dat is niet veranderd."

Ook leerde hij zijn emoties beter te beheersen. "Ik heb momenten gehad dat ik geraakt ben geweest, maar uiteindelijk moet je je wel goed kunnen beheersen." 

Terugblik

Bij een afscheid hoort ook een terugblik op de Haagse jaren. Segers vraagt zich af of hij met de wetenschap van nu opnieuw de politiek zou zijn ingegaan. "Als ik écht had geweten hoe pittig het soms zou zijn, waarbij je echt voor grote keuzes staat, en dat er soms ook grote druk op je staat, dan had ik nog wel even geaarzeld. Ik ben toch wel enigszins onbevangen erin gestapt. Je weet ook niet wat er op je weg komt, maar af en toe is het wel pittig geweest."

Onder de leiding van Segers onderhandelde hij de ChristenUnie de kabinetten Rutte-3 en Rutte-4 in. In beide coalities werkte hij samen met de liberalen van VVD en D66, die hij meermaals fors bekritiseerde. "Dat kan dus samengaan. Je kunt fundamentele en grote verschillen hebben, maar die kun je ook uitvechten in een coalitie."

Ondanks de jarenlange samenwerking met de liberale partijen, is Segers naar eigen zeggen 'nog steeds beducht voor het liberale meerderheidsdenken' over zaken als de vrijheid van onderwijs en subsidieverlening voor christelijke abortushulp. "Als die ruimte wordt afgeknepen, dan word ik nog steeds boos."

Piekermomenten tijdens kabinetsdeelname zijn er ook geweest. "Dat je je afvraagt: wat is onze spankracht, wat is verantwoord? Rond migratie hebben we daar veel discussies over gehad. Je kijkt naar menselijke waardigheid, draagkracht van een samenleving. Wat is dan rechtvaardig? Dan weet je dat de beslissing die wij nemen, rechtstreeks gevolgen heeft voor mensen." 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Alsnog regeren

Zelf kreeg hij ook kritiek te verduren. Bijvoorbeeld toen hij te kennen gaf niet meer met Rutte te wilden regeren, maar het alsnog deed. "Dat was een lastig en moeilijk jaar en is een buitengewoon onvruchtbare periode in de parlementaire democratie geweest, waar ik deel van uitmaak."

 Destijds was hij geraakt door het vele wantrouwen ten aanzien van het kabinet, zegt hij: "Mijn eerste reactie was dat ik er geen deel van wilde uitmaken. Dat was te snel. Maar ik weet met welke intenties ik het heb gedaan. Als mensen me dat nu nog nadragen kan ik ze dat niet kwalijk nemen, maar ik heb daar in die zin geen wroeging over."