Gezondheidseconoom Wim Groot: 'Zorggeld is niet bedoeld voor sekszorg'

13 januari 2023 · Leestijd 2 min

Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot vindt het een slecht idee om sekszorg voor mensen met een beperking te financieren vanuit zorggelden. ‘De Wmo en Zorgverzekeringswet zijn daar niet voor bedoeld.'

De discussie ging deze week spelen na een betoog van Joke Storm en Linda Duits in dagblad NRC dat mensen met een handicap moeten beter geholpen en gefaciliteerd worden als het gaat om sekszorg, als het nodig is met zorggeld. Storm noemt seks zelfs een 'mensenrecht'. 

Groot kijkt daar anders naar. “Dat lijkt me nogal een problematische stelling”, zegt hij in Dit is de Dag (Radio 1). Ik denk dat zeker mannen die de afgelopen tijd worden beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag, daar erg blij mee zullen zijn. Ik dacht dat de tijd waarin we vonden dat een man recht heeft op seks, toch wel achter ons ligt.”

Zorggeld

Het voorstel om sekszorg te bekostigen vanuit zorggeld, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Zorgverzekeringswet, vindt hij geen goed idee. “De WMO is bedoeld om mensen deel te laten nemen aan de samenleving. Ik denk niet dat je seks nodig hebt om deel te nemen aan de samenleving. Dus dan zou je de doelstelling van die wet moeten aanpassen.”

Ook de Zorgverzekeringswet is hier volgens hem niet voor bedoeld. “Die is bedoeld om genezingsgerichte zorg betalen. Maar er zijn natuurlijk veel dingen die goed zijn voor je gezondheid, zoals groente en fruit eten. Dat is ook heel goed, maar dat gaan we niet uit de Wmo of zorgverzekering betalen.”

Collectief

Hebben mensen met een beperking dan simpelweg pech, wat hem betreft? “Nee”, zegt Groot. “Ik heb er geen problemen mee als zij een prostituee of sekswerker inhuren. Maar ik heb er wel een probleem mee als we dat collectief gaan betalen. Er zijn in Nederland veel mensen die geen seks hebben, we hebben 3 miljoen alleenstaanden. Zouden we voor die mensen ook allemaal een sekspartner moeten betalen?”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren