Gezondheidspsycholoog Andrea Evers: 'Als je zorgverlener je niet serieus neemt, wie ben jij dan om dat wel te doen?'

2 september 2022 · Leestijd 2 min

"Wanneer ziektes geen duidelijke aanleiding hebben, zoals bijvoorbeeld een chronische ziekte, vinden mensen dat lastig te begrijpen", legt gezondheidspsycholoog Andrea Evers uit. "Patiënten voelen zich dan niet serieus genomen."

Dit psychologiseren van ziektes gebeurt wel vaker, ook bij Long Covid. "Artsen vinden het ook moeilijk er over te communiceren omdat ze het ook niet weten of omdat ze nog bezig zijn met het onderzoek. Het is ook afhankelijk van de zorgverlener, als deze je niet serieus neemt wie ben jij dan om dat wel te doen. Dit is ook het geval bij Long Covid en een Burn-out, veel klachtenpatronen zijn hetzelfde en dat maakt het zo complex."

Kan het zo zijn dat alleen psyche deze klachten veroorzaken? "Het lijkt er op dat Long Covid een somatische oorzaak heeft die daar duidelijk voor verantwoordelijk is", aldus Evers. "Tegelijkertijd weten we dat bij elke aandoening allerlei omgevingsfactoren klachten kunnen verergeren en dat moet je altijd meenemen. Maar zorg dat je voorkomt dat mensen zich niet serieus genomen voelen, want dat is heel erg zonde."

Evers beschrijft nog een ander effect wat kan meespelen. "Je moet erop letten dat wanneer je mensen informeert je mensen niet bang maakt, dan kan namelijk het nocebo-effect optreden, dat is het tegenovergestelde van placebo-effect. Wanneer je ergens bang voor bent kun je daar dus klachten van krijgen. Als je dus campagne voert moet je goed kijken hoe je iets formuleert. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de term Long Covid of Post Covid, de keuze van woorden kan al impact hebben op de mensen zelf."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!