Gre Kalf is 95 en moet er niet aan denken bij haar kinderen te wonen: ‘Je bent een soort inbreuk op het gezin’

17 mei 2023 · Leestijd 2 min

Er zijn te weinig voorzieningen voor ouderen, ziet Gre Kalf. Maar bij haar kinderen gaan wonen is geen optie. “Dat ze ook voor mij hebben gezorgd is een vals argument.”

Ze is 95 jaar, maar woont nog altijd zelfstandig in een eigen huis. Ze kan zichzelf prima redden, maar Gre Kalf ziet de noodzaak voor betere ouderenzorg nu de vergrijzing toeneemt. “Wij worden echt een probleem. En ze maken ons maar ouder. Ze willen ons 130 laten worden, dat is toch een idioot plan eigenlijk?”

Maar bij je kinderen gaan wonen is volgens haar geen optie. “Ik heb te veel negatieve voorbeelden gezien uit verschillende hoeken. En ik denk ook niet dat mijn kinderen het zouden willen. En die werken allemaal, dan zit je toch weer alleen?”

Vals argument

Dat zij voor haar kinderen heeft gezorgd, is voor haar geen reden om te zeggen dat zij nu voor haar moeten zorgen. “Dat vind ik een beetje een vals argument eigenlijk. Want er is ook een man en er zijn ook nog kinderen. Die situatie is heel anders”, zegt Gre. “En je bent toch een beetje een inbreuk op het gezin.”

“Wat ik een mooie vorm van wonen vind is een aanleunwoning”, vertelt Gre. “Je bent zelfstandig, maar hebt toch een soort communiteit. Maar die zijn er dan weer te weinig. Alles is er te weinig.”

Zijn we verplicht onze ouders in huis te nemen? Die vraag staat woensdag 17 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!