Nienke van Renssen (GroenLinks Amsterdam): 'Uiteindelijk moeten we allemaal wat inschikken en opschuiven'

16 februari 2023 · Leestijd 3 min

Het Amsterdamse GroenLinks-gemeenteraadslid Nienke van Renssen is blij met de plannen van het stadsbestuur om woningnood tegen te gaan, waaronder de mogelijkheid om mensen uit sociale gezinswoningen te verplichten te verhuizen als kinderen uit huis gaan. "Uiteindelijk is de ruimte schaars en moeten we allemaal wellicht wat inschikken en opschuiven."

Het raadslid wijst op de schaarste aan woningen in Amsterdam, met name gezinswoningen. "In het plan wordt er voorgesteld om onderzoek te doen naar het mogelijk verplicht verhuizen als mensen geen kinderen meer in huis hebben", zegt Van Renssen in Dit is de Dag (Radio 1). "De gedachte is vooral dat je uiteindelijk de doorstroming bevordert. Dat moet passend en met vertrouwen. Ook is het belangrijk dat dit onder begeleiding gaat."

 Dat zou het onderzoeken waard zijn, denkt het raadslid. "Maar vooral moeten we ook zorgen dat mensen in hun buurt kunnen blijven wonen en ook dezelfde huur moeten kunnen blijven betalen. Dus dat ze ook vooral vrijwillig een andere woning willen."

Clausule in contract

Volgens het raadslid zijn er veel mensen die nu relatief groot wonen of dagelijks veel trappen op moeten, graag willen verhuizen. “Zij willen bijvoorbeeld op de begane grond wonen, maar ook graag kleiner. Want veel mensen hebben in hun eentje of met zijn tweeën geen behoefte meer aan vier of vijf kamers."

Daarom denkt ze dat het kan helpen om hier op voorhand een clausule over op te nemen in het contract. "Want uiteindelijk is de ruimte schaars en moeten we allemaal wellicht wat inschikken en opschuiven. Zodat iedereen op het juiste moment in zijn leven een passende woning heeft."

Volgens haar laten mensen die naar een betere, geschikte woning verhuizen een grote woning achter. "Dan komen de meeste verhuisbewegingen op gang, waardoor er uiteindelijk meer woningzoekenden geholpen zijn aan een betere woning. Want dat gezin dat in die gezinswoning trekt, laat natuurlijk een starterswoning achter."

Ze wijst erop dat er keuzes gemaakt moeten worden: "We hebben echt te maken met een enorme wooncrisis en betaalbare woonruimte is heel erg schaars. Dit plan gaat over keuzes maken en wij maken keuzes. Juist voor kwetsbare groepen en mensen met lagere inkomens."

Doorstroomregelingen

Op dit moment zijn er ook doorstroomregelingen voor mensen die willen verhuizen, maar dit helpt onvoldoende, volgens Van Renssen. "We hebben subsidies ter beschikking gesteld zodat mensen dezelfde huurprijs kunnen houden. Maar je merkt dat corporaties daar niet aan meewerken, omdat ze die andere woning op de begane grond eigenlijk voor een ander doel willen gebruiken."

Daarom is ze ook blij dat het stadsbestuur de verkoop van sociale huurwoningen tegen wil gaan. "Dat zijn soms ook rolstoeltoegankelijke woningen of gezinswoningen op de begane grond. Die hebben we juist nodig om de kwetsbare groepen of startende gezinnen te huisvesten."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik