GroenLinks-Kamerlid Bromet: kloof tussen stad en platteland is niet groot

23 juni 2022 · Leestijd 2 min

Is er sprake van een kloof tussen stad en platteland? GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vindt dat het wel meevalt. "Ik vind dat het veel te veel aangezet wordt. Dé stad bestaat niet en hét platteland bestaat ook niet. Zelf woon ik ook midden tussen de boeren in de weilanden", zegt Bromet

Van een kloof kun je volgens de GroenLinks'er dus niet spreken. "Er zijn een heleboel kloven in de samenleving, ik vind het te simpel om te zeggen dat die kloof loopt tussen de stad en het platteland. De werkelijkheid die zo veelkleurig is, kun je niet terugbrengen naar kloof tussen stad en platteland." 

Wel snapt Bromet waar zulke gedachtes vandaan komen. "Dat er veel voorzieningen zijn verdwenen op het platteland, dat is ook heel naar, zeker als de laatste winkel in je dorp sluit. Bij mij in het dorp hebben bewoners zelf de winkel gekocht en runnen ze hem collectief. Maar Nederland is zo verschillend op verschillende plekken en het is te simpel om te zeggen dat een kloof is tussen stad en platteland."

Volgens Bromet is het gevoel van gemeenschap nog steeds overheersend, "Zowel op platteland of in de stad als onderling hebben mensen behoefte om samen ergens voor te staan en niet tegenover elkaar." Wel benadrukt Bromet het belang van beeldvorming door de media. "Wat ik wel snap is dat in de media en op televisie je heel vaak mensen ziet uit de randstad. Laat ook gewone boeren uit andere provincies en gebieden aan het woord, niet alleen wij uit de randstad."

Toch ziet ze wel dat boeren de overheid niet meer vertrouwen. Daarom moet de overheid eerlijk zijn: "Dat is de afgelopen jaren helemaal niet gebeurd. De veehouderij is gegroeid buiten alle grenzen die Nederland aankan qua milieu en natuur. En er is altijd meegepraat en meegehuild moet boeren. Je moet eerlijk zijn, want als je verwachtingen wekt die je niet waar kan maken, dan organiseer je afkeer van de overheid."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!