GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger: ‘Miljoenen mensen worden nu al door klimaatverandering getroffen’

4 november 2022 · Leestijd 3 min

Zondag begint de klimaattop in Egypte. Klimaatverandering veroorzaakt wereldwijd op veel plekken schade, zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. “Ik denk dat het ongelooflijk belangrijk is om de stemmen te laten horen van mensen die nu al geraakt worden. Het speelt nu, al lijkt het soms ver weg.”

Voor het Kamerlid is klimaatrechtvaardigheid een belangrijk thema tijdens de top. Zo vindt ze dat er geld moet komen voor landen schade ondervinden omdat ze getroffen worden door klimaatverandering. “Op dit moment is er alleen nog geld beschikbaar voor adaptatie, wat ervoor zorgt dat landen zich kunnen voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering.”

Klimaatschade veroorzaakt wereldwijd op veel plekken schade, zegt ze. “Zoals de overstromingen in Pakistan en de droogte in Afrika. Voor landen in het globale zuiden is heel belangrijk dat zo’n mechanisme er komt. Wat mij betreft zeggen Nederland en de EU ruimhartig toe dat die er komt.”

‘Elke tiende graad scheelt’

Toch kunnen we nog steeds op tijd zijn om klimaatverandering tegen te gaan, denkt Kröger. Want elke tiende graad scheelt, meent ze. “Klimaatwetenschap laat zien dat het verschil tussen anderhalve en twee graad opwarming gigantisch is. De verschillen in gevolgen daarvan zijn gigantisch voor hele ecosystemen, koraalriffen en tropisch regenwouden. Ook voor de hoeveelheid mensen die getroffen worden door overstromingen en droogte. Elke tiende telt, dus alles wat we doen helpt ook.”

Tijd is hierin onze grootste vijand, zegt Kröger. “Dus hoe langer je wacht, hoe rigoureuzer en radicaler je CO2 moet besparen in korte tijd.  Als we er twintig jaar geleden mee begonnen waren, hadden we heel rustig die CO2 kunnen reduceren. Nu moeten we in korte tijd veel doen.”

Impact

Steeds vaker is op het nieuws te zien hoe andere landen te maken krijgen met extreem weer. Daar moet meer oog voor komen, vindt Kröger. Heel lang is klimaatverandering het verhaal geweest over de ijsbeer op een smeltende ijsrots, zegt ze. “Ik denk dat het ongelooflijk belangrijk is om de stemmen te laten horen van mensen die nu al geraakt worden. Het speelt nu, al lijkt het soms ver weg.”

Daarom nodigde ze onlangs de Keniaanse klimaatactiviste Elizabeth Watuti uit in de Tweede Kamer, die vertelde over de heftige droogte in haar land. “Miljoenen mensen worden nu al door klimaatverandering getroffen. Het zorgt voor extreem weer, zoals heftige droogte of regens. Droogte heeft gigantisch impact op sociale gemeenschappen. Het creëert nog veel meer armoede en vluchtelingenstromen.”

Klimaatrechtvaardigheid betekent ook dat landen die historisch een groot aandeel hebben voor CO2-uitstoot, waaronder ook Nederland, een grote verantwoordelijkheid hebben, vindt Kröger. “De impact vindt nu plaats in landen die weinig uitstoot hebben, veel landen in Afrika hebben een kleine voetafdruk.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren