Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland: 'Eerst effect meten en kijken wat het kost'

21 februari 2023 · Leestijd 2 min

Hans Biesheuvel van ONL voor Ondernemers staat niet gelijk te springen bij het plan van het CDA om het ouderschapsverlof langer te kunnen opnemen. "Laten we er niet zomaar tot overgaan, maar laten we echt het effect eens gaan meten en kijken wat het kost."

"Ik merk in de Tweede Kamer veel initiatief bij Kamerleden om allerlei soorten van extra verlof in te stellen", zegt Biesheuvel in Dit is de Dag (NPO Radio 1). "Laten we eerst eens de voorstellen van afgelopen jaren te evalueren, zoals de invoering van het vaderschapsverlof. Ik sta daarachter, maar we hebben eigenlijk nog niet echt zicht op de effecten."

Volgens het plan van het CDA is het 17 weken onbetaalde ouderschapsverlof straks op te nemen tot het kind achttien is, in plaats van acht jaar. "Laten we niet zomaar overgaan om dit in te voeren, maar laten we echt het effect eens gaan meten en kijken wat het kost. Want dat staat niet in het plan."

Fundamentele keuzes

Volgens het CDA zelf maakt het financieel weinig uit, omdat het verlofrecht er simpelweg al is, alleen mag er dan over een langere periode gebruik van worden gemaakt. "Ik zou dat toch eens goed willen bekijken op de hele krappe arbeidsmarkt van nu", zegt Biesheuvel. "Laten we voorzichtig zijn met weer allerlei zaken gaan invoeren."

Daarbij zegt hij nog steeds te wachten op een aantal "fundamentele knopen" die de politiek moet doorhakken, doelend op het rapport van commissie Borstlap. Dit rapport kwam drie jaar geleden uit en adviseerde het kabinet om de arbeidsmarkt radicaal te hervormen. "Moeten we niet beginnen om het huis op orde te brengen, voordat we allerlei laatjes opentrekken? Ik mis vanuit de Tweede Kamer een aantal fundamentele keuzes voor de toekomst van de arbeidsmarkt."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren