Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds: 'Steeds meer gezinnen kunnen hun eerste levensbehoefte niet betalen'

15 september 2022 · Leestijd 3 min

Steeds vaker komen kinderen met een lege lunchtrommel naar school. Dit omdat hun ouders de rekeningen en boodschappen niet meer kunnen betalen. Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, ziet de meest schrijnende situaties voorbij komen. “Als je opgroeit met stress of honger, krijg je niet de kans om je te ontwikkelen.”

Het is ernstig wat er in ons land aan de hand is, zegt Spekman. “Voor veel mensen is het onzichtbaar. Het komt vaak voor dat gezinnen hun eerste levensbehoeftes niet meer kunnen betalen, omdat de prijs enorm gestegen is. In Zoetermeer was ik op een school waar een meisje bijna onhandelbaar was. Dan blijkt dat ze al twee dagen niet gegeten heeft en haar moeder al drie dagen niet.”

Het Jeugdeducatiefonds werkt veel samen met scholen om ontwikkelingskansen van kinderen in armoede te vergroten. Steeds meer scholen bestellen eerste levensbehoeftes zoals brood, fruit en melk bij het fonds. Maar niet alleen voedsel is nodig, zegt Spekman: “Gister was ik op een school met speciaal onderwijs, waar geen luiers meer waren voor kinderen die incontinent zijn.”

Het belangrijkste is dat we een samenleving houden waar echt alle kinderen de kans hebben om zich maximaal te ontwikkelen, zegt Spekman. “Als je opgroeit met honger, met stress thuis, dan heb je die kansen niet. Dus moeten we als samenleving iets extra’s bieden om ervoor te zorgen dat kinderen dat wel krijgen. Ik geloof dat die weg via de school is, want daar vindt de ontwikkeling plaats.”

Hij bezoekt veel scholen. Daar schrikken ze om wat ze zien bij ouders, zegt Spekman. "Er waren al ouders die het zwaar hadden en waarbij kinderen honger hadden, nu treft het ook veel werkende ouders. We verwachten dat er ongeveer 1800 scholen zijn in het land waar meer dan de helft van de kinderen hierdoor getroffen wordt.”

Het kabinet moet geld beschikbaar stellen om de levensstandaard van mensen te verhogen, vindt Spekman. “Dat moet hoger zijn dan 10 procent. Je moet ook het leed compenseren wat er nu plaatsvindt, want de ontwikkeling van deze kinderen wordt geknakt. Zij worden op een zijspoor gezet, want met honger kan je niet leren.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren