Heeft de monarchie toekomst?

In de Tweede Kamer gaat het deze week over het salaris van Koning Willem-Alexander, dat met tienduizenden euro's stijgt dankzij een inflatiecorrectie. Gezamenlijk krijgt de koninklijke familie ruim 50 miljoen euro. Iets dat bij veel mensen verontwaardiging oproept en intussen neemt ook de populariteit van de monarchie de laatste jaren juist flink af.
Ook door op vakantie te gaan in de coronacrisis en veel geld uit te geven aan luxeartikelen als speedboten is het commentaar op Koning Willem-Alexander de laatste maanden toegenomen. Nu ook blijkt dat het salaris van de Koning in 2023 met 2,8 procent gaat toenemen, ondanks de inflatie, zijn veel mensen verontwaardigd. In hoeverre kan deze daling in populariteit gevolgen hebben voor de monarchie?
Een andere gebeurtenis dat vragen oproept over de toekomstbestendigheid van de monarchie: het overlijden van de Britse koningin Elizabeth begin september. Een baken van rust en stabiliteit voor haar land en de wereld: zo noemde premier Rutte haar. Met het overlijden van koningin Elizabeth valt één van de bekendste en langst regerende staatshoofden weg. Wat betekent haar overlijden voor het voortbestaan van de monarchie? En grijpen andere landen dit moment aan om los te komen van de kroon?
Draagvlak voor de monarchie
Vorig jaar signaleerde onderzoeksbureau Ipsos een significante afname van het draagvlak voor de monarchie in Nederland. Dit jaar is dat stabiel gebleven. Wel is het vertrouwen in koning Willem-Alexander fors gedaald: had in 2020 nog 76 procent vertrouwen in het staatshoofd, is dat dit jaar afgenomen tot slechts 47 procent.
Heeft de monarchie toekomst?
Lees deze perspectieven:
Historicus Wim Berkelaar denkt dat de Britse monarchie nog een lange toekomst tegemoet gaat, maar betwijfelt of dit ook geldt voor het Nederlandse koningshuis:
Lees ook over:
Historicus Wim Berkelaar: 'Nederlandse monarchie is kwetsbaarder dan de Engelse'
Volgens koningshuiskenner Reinildis van Ditzhuyzen kan het koningshuis zeker tegen een stootje, maar hangt het wel af van degene die het invult:
Lees ook over:
Koningshuiskenner Reinildis van Ditzhuyzen: ‘Voortbestaan van de monarchie hangt af van degene die het invult’
Historicus Maarten van Rossem vindt koningshuizen 'moderne poppenkast', maar verwacht dat ze stand houden zolang ze niks te vertellen hebben:
Lees ook over:
Maarten van Rossem: ‘Monarchieën functioneren alleen als ze niks te vertellen hebben’
Volgens historicus Karwan Fatah-Black is het belangrijk dat het Koninklijk Huis aandacht heeft voor haar rol bij het slavernijverleden, om zo haar eigen toekomst veilig te stellen:
Lees ook over:
Historicus: ‘Koninklijk Huis moet aandacht hebben voor koloniaal verleden om toekomst veilig te stellen’
Floris Muller, voorzitter van het genootschap Republiek, vindt het onterecht dat de koning volgend jaar nog meer inkomen krijgt. Het koningshuis en de monarchie hebben hun achterban en hun functie verloren, stelt hij:
Lees ook over:
Floris Muller (genootschap Republiek): 'Mensen willen deze monarchie niet meer'
Als het om imago gaat, is Koning Willem-Alexander niet altijd even verstandig bezig, zo stelt imagodeskundige Zabeth van Veen. Toch is ze van mening dat het koningshuis nog te redden is:
Lees ook over: