Heeft Noord-Nederland de Lelylijn echt nodig?

Acht noordelijke natuurorganisaties maken zich zorgen om de aanleg van de Lelylijn. De spoorlijn tussen Groningen en Lelystad is bedoeld om Noord-Nederland beter bereikbaar te maken, maar heeft het noorden de verbinding wel nodig?
De aanleg van een spoorlijn tussen Groningen en Lelystad is inmiddels al meer dan 60 jaar onderwerp van gesprek. Het is bedoeld om het noorden van Nederland beter met de Randstad te verbinden.
Nu moeten alle treinen via de drukbezette spoorlijn tussen Zwolle en Meppel rijden. Een treinrit van Groningen naar Amsterdam duurt nu ruim twee uur, met de Lelylijn zou dat bijna een uur sneller worden. En dat biedt kansen voor bijvoorbeeld woningbouw, zo is de gedachte.
Nieuwe fase
In 2007 besloot de Tweede Kamer dat de nieuwe verbinding niet zou worden aangelegd, maar inmiddels staat de Lelylijn in het regeerakkoord. Het is nog niet zeker of de spoorlijn van Noord-Nederland naar de Randstad er komt, maar het plan is inmiddels in een nieuwe fase beland.
Voor het eerst kunnen betrokkenen laten weten of en hoe ze de Lelylijn voor zich zien. Een projectorganisatie doet er op dit moment onderzoek naar.
Perspectieven
Verschillende natuurorganisaties maken zich zorgen over de aanleg van de Lelylijn, waaronder Natuurmonumenten. "We hoeven niet de overloop te zijn van de Randstad", zegt Jorien Bakker van Natuurmonumenten. "We mogen ook trots zijn op wat we zelf hebben."
Lees ook over:
Jorien Bakker van Natuurmonumenten over Lelylijn: 'We hoeven niet de overloop van de Randstad te zijn'
Peter Gerrits, fractievoorzitter van D66 in de Provinciale Staten van Groningen, ziet de Lelylijn juist wel graag komen. Volgens hem is het advies van de natuurorganisaties 'ontwikkelen met de handrem erop'.
Lees ook over: