Heidy verloor haar kindje na een moeizame thuisbevalling

4 april 2023 · Leestijd 3 min

De thuisbevalling van Heidy Bakkenes liep heel anders dan ze zich voorgesteld had. De bevalling eindigt uiteindelijk in het ziekenhuis, waar haar dochtertje Amy met een spoedkeizersnede ter wereld komt. Nog drie dagen leeft ze.

Het oorspronkelijke plan was om in het ziekenhuis te bevallen, vertelt Heidy in Dit is de Kwestie (EO). Haar eerste thuisbevalling verliep namelijk ook moeizaam. "Maar de verloskundige won ons vertrouwen. Wat me overtuigde, was dat je in je eigen, vertrouwde omgeving bent. Ook zou een tweede bevalling makkelijker gaan."

Moeizame bevalling

Uiteindelijk liep de bevalling anders dan de verloskundige aan haar heeft voorgespiegeld. "Tijdens de persfase kwam ze maar gewoon niet verder. Ook had ze in het vruchtwater gepoept, wat betekent dat het kind er uit wil."

Haar man Koen belde de ambulance, maar volgens de verloskundige was dit niet nodig. "'Het gaat zo gebeuren', zei ze. Volgens haar kwam het allemaal goed. Uiteindelijk heb ik de broeders gesmeekt of ze me mee wilden nemen en zij vonden het ook genoeg geweest."

Spoedkeizersnede

Eenmaal in het ziekenhuis werd haar dochter Amy via een spoedkeizersnede geboren. Ze bleek niet goed te liggen en kon daardoor niet op een natuurlijke manier geboren worden. Na de geboorte ademt ze niet en wordt ze gereanimeerd. Drie dagen leeft ze. Uiteindelijk overlijdt ze aan de gevolgen van zuurstoftekort tijdens de geboorte.

Heidy is er 100 procent van overtuigd dat het anders was geweest als ze meteen in het ziekenhuis was geweest. "Dan had ik misschien nog een echo gehad en hadden ze gezien dat ze een sterrenkijker was. Ze was negen pond, ik had geen normale bevalling kunnen hebben."

Ze is dan ook anders naar thuisbevallen gaan kijken. "Waarom moet dat, terwijl alles bij de hand is in het ziekenhuis? Ik denk dat iedere moeder het wil proberen, maar dan vraag ik me af: wat is het belangrijkste in dit geval? Daar zijn wij nu wel achter gekomen. We hebben Amy niet meer in ons leven."

Moeten we stoppen met thuis bevallen? Dat is de grote vraag op woensdagavond 5 april in Dit is de Kwestie (EO). De uitzending is om 22:25 uur te zien op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.