Hein Meurs: 'Qatar zal aanwezigheid van journalisten aangrijpen en succes noemen'

18 oktober 2022 · Leestijd 2 min

Moeten journalisten wel verslag doen van het WK in Qatar? Hein Meurs, eindredacteur van magazine Staantribune en oprichter van Comité Cancel Qatar 2022, denkt dat hun aanwezigheid juist door Qatar wordt aangegrepen om een bevestiging en succes te noemen.

Als journalisten denken dat ze ter plekke het echte verhaal kunnen halen, is dat een illusie, vreest Meurs. Hij denkt dat een hoop journalisten beter vanuit huis verslag kunnen doen, vertelt hij in Dit is de Dag. "Als ze van plan zijn om daar ter plekke achter een façade te komen en te horen wat ze willen horen, vrees ik dat dat een illusie is en dat ze alleen maar te horen krijgen wat Qatar kwijt wil."

Elk initiatief van een gelukte poging van een journalist om achter die facade te komen, juicht hij toe, zegt hij. "En om met werkelijke verhalen thuis te komen. Alleen ik vrees dat dat niet gaat lukken en dat hun aanwezigheid door Qatar en de FIFA wordt uitgelegd als een bevestiging en succes. Hoe meer journalisten er komen."

Als grote mediabedrijven zich afzijdig zouden houden, zou dat een enorme klap zijn voor het WK, vindt hij. Zelf gaat hij niet kijken naar het WK. Met een ‘bloedend hart’, aldus Meurs.

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik