‘Het gaat niet alleen om komende winter, ook om de winters daarna’

12 juli 2022 · Leestijd 2 min

Volgens Kasper Walet, eigenaar van een adviesbureau voor de internationale energiemarkten, kan nationalisatie van de gasopslag een belangrijke stap zijn.

We zouden een gevoel van urgentie moeten hebben, zegt Walet in Dit is de Dag. “Ook de Mijnraad heeft al gezegd: er moet 100 procent opslag zijn, want we gaan straks een winter in. Daarbij gaat het niet alleen om de komende winter, maar ook om de winter daarna en de winter daarna. Want het International Energy Agency (IEA) heeft al gezegd dat je hoge prijzen houdt tot 2025.”

Zo vindt hij dat de opslag in Bergermeer echt voller moet: “Deze is bedoeld voor de industrie en wordt door de minister een beetje vrij gelaten. Maar dat is hoog calorisch gas, specifiek voor de industrie. Als daar geen voldoende gas is, komen de industrie en economie in de problemen.”

Tegenstanders van een spoedige nationalisering van de gasopslag wijzen op de nieuw aangeschafte lng-terminals in de Rotterdamse haven. maar ook die lossen volgens Walet het probleem niet helemaal op. "Dat is een markt die al op zijn maximum is", zegt hij. "Het is leuk dat er extra drijvende terminals bij zijn gekomen, maar er is simpelweg niet genoeg lng om te vervangen van wat er niet uit Rusland komt. Wat dat betreft denk ik zeker dat er urgentie is en moet worden opgetreden."  

Ook een alternatief zoals windenergie, zoals de minister van Klimaat en Energie ook al noemde, bieden volgens hem onvoldoende zekerheid: “Kijk wat er volgende week gebeurt: we krijgen een hittegolf en als onderdeel daarvan hebben we veel te weinig wind. Dat zijn de problemen. Je moet gewoon zorgen dat je komende winter voldoende gas in voorraad hebt, het liefst 100 procent.” 

Lees ook het perspectief van David Smeulders, hoogleraar energietechnologie aan de TU in Eindhoven:

‘Nationalisatie van de gasopslag is op dit moment geen uiterste noodzaak’

Lees ook over:

‘Nationalisatie van de gasopslag is op dit moment geen uiterste noodzaak’

Lees hier het hoofdartikel over de vraag: moeten we onze gasopslag nationaliseren?

Moeten we onze gasopslag nationaliseren?

Lees ook over:

Moeten we onze gasopslag nationaliseren?