Een warme kamer voor mensen die thuis de kachel niet aan durven te zetten

2 december 2022 · Leestijd 2 min

Deze winter zijn de deuren van het Leger des Heils-buurthuis 'Bij Bosshardt' in De Jol in Lelystad bijna elke dag geopend. De reden? Mensen die thuis in de kou komen te zitten, kunnen hier terecht voor warmte en gezelligheid. Het is niet het enige buurthuis in Nederland dat een warm onderkomen biedt voor mensen die hun hoge energierekeningen niet meer kunnen betalen.

De zogenaamde Warme Kamer in Lelystad is geopend van maandag tot zaterdag van tien tot vier. André van der Galiën, betrokken bij Leger des Heils, ziet dat veel mensen dankbaar gebruik maken van deze mogelijkheid. "Hier zijn vooral mensen die eenzaam en alleen thuis zijn", vertelt hij in het EO-programma Crux. "Maar ook hopen we van betekenis te zijn voor mensen die last hebben van de energiecrisis."

Overzicht

Er zijn meer dan duizend Warme Kamers in Nederland. Je kunt ze gemakkelijk vinden in een overzichtje op de website van het Leger des Heils. "Mensen zijn van harte welkom als ze thuis onder een deken moeten zitten omdat ze de kachel niet aan durven te doen", zegt Van der Galiën. Het initiatief wordt naast het Leger des Heils ook door PKN en een aantal bibliotheken ondersteund. "Ook doen veel buurthuizen mee", aldus Van der Galiën.

Naast warmte kunnen de mensen in het buurthuis ook terecht voor goedkope kleding of voor een maaltijd. "Laatst deelden we pizza’s uit en toen zeiden mensen: 'Dit is de eerste warme maaltijd die ik deze week op heb.' Daaraan merk je dat het echt pittig aan het worden is. We overzien het ook nog niet helemaal."

De uitzending 'In de kou' van Crux is zaterdag om 19:31 uur te zien op NPO 2. Na afloop is de aflevering terug te zien via NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren