'Het milieu redden gaat prima samen met economische groei'

10 juni 2022 · Leestijd 2 min

Om de milieudoelen van Parijs te halen, moeten we stoppen met economische groei, zeggen sommige economen. Niet waar, zegt econoom Sjoerd Hardeman van de Rabobank. Het kan prima samengaan, zegt hij in Geld of je Leven.

De Rabobank streeft naar 'brede welvaart', vertelt Hardeman, waarin niet alleen groei centraal staat: "Het is een balans tussen genoeg inkomen hebben voor de toekomst, maar dat het niet ten koste gaat van het milieu." Volgens hem moeten we kijken naar bepaalde 'typen groei': sommige soorten groei moeten we willen, andere soorten niet. Bijvoorbeeld economische groei die slecht voor het milieu is.

De econoom pleit wel voor een strengere belasting op milieuvervuiling. Een CO2-taks, bijvoorbeeld. Hierdoor zijn vervuilende bedrijven duurder uit: "Dat wordt dan een nieuw level playing field waarin bedrijven moeten opereren", zegt hij. Volgens hem kan de economie dan groeien, en bedrijven kunnen zwarte cijfers blijven schrijven, maar wel met andere producten dan vroeger.

'Méér economische groei is juist beter, ook voor de armen en het milieu'

Lees ook over:

'Méér economische groei is juist beter, ook voor de armen en het milieu'
Econoom schopt tegen heilig huisje: 'Stop met economische groei'

Lees ook over:

Econoom schopt tegen heilig huisje: 'Stop met economische groei'
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren

Misschien ook wat voor jou

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Vliegvakanties zijn deze zomer enorm in trek, zien reisorganisaties. Na twee jaar corona willen veel mensen graag weer op vakantie met het vliegtuig. Dit ondanks de extreme drukte en lange rijen op Schiphol en de gevolgen voor het klimaat.

Lees meer