Het tekort aan pleegouders groeit

De laatste jaren is het tekort aan pleegouders steeds groter geworden. In 2021 zijn 2.297 nieuwe pleegouders ingeschreven, dat is 13 procent minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Factsheet Pleegzorg 2021 van Pleegzorg Nederland, onderdeel van Jeugdzorg Nederland.
Volgens Jeugdzorg Nederland heeft de afname van inschrijvingen van pleegouders voor een groot deel te maken met de coronapandemie. Veel mensen zouden hebben afgezien van hun aanmelding door bijvoorbeeld de lockdown en het thuisonderwijs. Een andere reden kan zijn dat het pleegouderschap na de voorlichting erover toch moeilijker bleek dan gedacht.
Tegelijk is het aantal kinderen en jongeren dat wacht op een plaatsing bij pleegouders gelijk gebleven. Ruim de helft wacht op deeltijdpleegzorg. Dit is een populaire variant van pleegzorg waarbij kinderen en jongeren thuis wonen, maar af en toe naar pleegouders gaan om hun ouders te ontlasten. Ook in deeltijdpleegzorg is vraag naar pleegouders.
Hoe komt dit tekort aan pleegouders? Waarom is het zo belangrijk dat ze er zijn? Daarover lees je in de volgende perspectieven:
Perspectieven
Janette Reukers, van Pleegzorg Nederland, vertelt hoe het tekort aan pleegouders is ontstaan en waarom pleegouders zo belangrijk zijn:
Lees ook over:
Janette Reukers van Pleegzorg Nederland: 'Veel mensen denken dat pleegzorg fulltime is'
In hun boerderij vingen Karel en Grieta Gootjes, in de loop van de jaren, meer dan tweehonderd pleegkinderen op. De kinderen, die veel problemen hadden, konden hier in alle rust en veiligheid opgroeien:
Lees ook over:
Karel en Grieta vingen in hun boerderij meer dan 240 pleegkinderen op
Dylan kwam als achtjarige jongen terecht op de boerderij van Karel en Grieta. Na een moeilijke jeugd te hebben gehad werd er in het pleeggezin een poging gedaan om hem normen en waarden te leren:
Lees ook over: