Historicus Eva Rovers: 'Een Derde Kamer met gelote inwoners gaat de democratie toekomstbestendig maken'

31 augustus 2022 · Leestijd 3 min

"De politiek heeft hulp nodig, problemen veranderen in crisis en dat leidt tot minder vertrouwen." Dat kan anders, stelt historicus Eva Rovers. "In steeds meer landen vragen politici inwoners om hulp en organiseren burgerraden. Gelote inwoners die samen oplossingen bedenken voor taaie problemen." De oplossing van Rovers is een Derde Kamer in Nederland, gevuld met burgers.

"Gewone mensen blijken heel goed in staat om haalbare oplossingen te bedenken die gemeenschappelijke doelen dienen," vertelt Rovers in Dit is de Dag. "Daarom pleit ik voor een derde kamer waar gelote inwoners de democratie toekomstbestendig maken." Het aantal maakt volgens Rovers niet veel uit: "Dat kunnen er 50 zijn of 150, als het maar een goede afspiegeling is van de Nederlandse samenleving, een soort mini-Nederland."

Is dat niet een soort Tweede Kamer? "Nee, de Tweede Kamer bestaat uit mensen die niet echt een afspiegeling van de samenleving vormen. Om een voorbeeld te noemen: 65 procent van de Nederlanders heeft maximaal een mbo-diploma, in de Tweede Kamer is dat 7 procent. Dat is een gigantisch gat dat zorgt voor blinde vlekken bij problemen waar dit soort groepen mee zitten." Met een referendum is het ook niet te vergelijken. "Een referendum word vaak platgeslagen tot een voor- of tegenvraag. Bij een burgerberaad behandel je een onderwerp echt vanuit alle mogelijke perspectieven."

Daarom is het belangrijk dat er heel veel verschillende mensen in zo’n beraad zitten, vindt Rovers. "Dat is ook waarom mensen met een gewogen loting worden toegevoegd en niet worden gekozen. Zo zorg je ervoor dat mensen die van zichzelf denken dat ze niet een goede opleiding hebben gehad ook kans maken." Toch blijft de vraag staan of 100 mensen een goede afspiegeling kunnen zijn van de Nederlandse samenleving en of het opzetten van een Derde Mamer niet alsnog bepaalde mensen trekt.

De nieuwe kamer zou dan gaan bestaan naast de Tweede Kamer. "Het mooie van zo’n Derde Kamer zou zijn dat er onderwerpen kunnen worden opgepakt waarvan we nu vinden dat er niet genoeg aandacht naar toegaat in de Tweede Kamer. Het gaat namelijk niet over partijbelang, maar over wat is goed voor het algemeen belang. Je gaat voorbij politieke barrières en zoekt common ground, vanuit daar ga je op zoek naar oplossingen."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren