Historicus Ewoud Kieft: 'Er moet meer serieus debat worden gevoerd'

15 november 2022 · Leestijd 2 min

Opnieuw is er ophef rondom uitspraken van een Forum voor Democratie-Kamerlid en wordt er verontwaardigd op gereageerd. Dat kan anders, vindt historicus Ewoud Kieft. Hij vindt juist dat er een serieuzer debat moet worden gevoerd, in plaats van ‘morele verontwaardiging met hooggestemde woorden’.

In de uitspraken, gepubliceerd op een Belgische website, spreekt Kamerlid Gideon van Meijeren over een ‘revolutionaire beweging’ waarbij mensen naar het parlement trekken om de regering weg te krijgen en waarbij mogelijk slachtoffers kunnen vallen.

 Moet je op elke uitspraak reageren en deze afwijzen? “Ik denk niet dat je op elk stuk rood vlees hoeft te reageren”, zegt Kieft. “En tegelijkertijd werkt het wel.”

Toch zegt hij meer van deschool van de ‘ideeënstrijd’ te zijn: “Ik denk dat er heel weinig serieus debat en vuur aan de schenen gelegd wordt bij Baudet, Van Meijeren en andere Forum-Kamerleden. En dat er heel snel verontwaardigd en moreel gereageerd wordt met hooggestemde woorden.”

Bewijs

Als voorbeeld noemt hij een keer waarop onfhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt bleef doorvragen aan Van Meijeren: “Hij vroeg: wat bedoel je er nou allemaal precies mee dat we naar het parlement moeten en net zo lang doorgaan tot die de regering afzet? En: wat bedoel je ermee dat deze regering niet legitiem is, zijn de verkiezingen dan niet juist verlopen? Is daar bewijs voor?”

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!