Historicus Han van der Horst: 'Omgekeerde vlag is buitengewoon overdreven en vergezocht'

19 juli 2022 · Leestijd 2 min

Historicus Han van der Horst noemt het gebruiken van het symbool van de omgekeerde vlag een “agressief teken”. Hij vindt het buitengewoon overdreven en vergezocht.

De vlag is van u, van mij en iedereen, zegt Van der Horst in Dit is de Dag. “Die vlag is van 17 miljoen Nederlanders en het hoort niet dat je die kaapt en er rare dingen mee doet voor één of ander specifiek doel.”

Van der Horst gaat niet mee in die argumentatie dat de omgekeerde vlag wordt opgehangen als teken dat het land in nood is: “In een ver verleden draaiden schepen de vlag om als ze in hoge nood verkeerden. Ik vind het buitengewoon overdreven en ver gezocht om dat nu als argument aan te voeren en overal in het land de vlag op zijn kop te hangen. Het is een vorm van diefstal.”

Hij noemt het gebruiken van het symbool van de vlag een “agressief teken”: “Het gaat om haat en rancune, want de vlag staat niet voor een duidelijk alternatief. Het is een bredere, algemene woede. Ik begrijp eigenlijk niet waarom ze niet massaal de vlag van de Europese Unie uithangen, want volgens de Rekenkamer hebben ze van 2014 tot en met 2020 5 miljard euro aan inkomenssteun gehad.”

Hij vergelijkt de vlaggenophangers zelfs met de mensen die in Amerika het Capitool bestormden en wijst op een extreem-rechtse groep die volgens hem de problemen van de boeren misbruikt om een breed, politiek programma ten uitvoer te leggen: “Dat is een autoritair, blank Nederland als je hun leuzen en gedrag bekijkt.”

Hij stelt voor om voor een nieuw boerensymbool inspiratie te zoeken uit boerenopstanden in het verleden: “Denk bijvoorbeeld aan het kaas- en broodvolk: dat was een vlag met een kaas en een brood.”

Lees ook deze perspectieven:

Agractie-voorman Bart Kemp: 'Omgekeerde vlag is kwinkslag met een serieuze ondertoon'

Lees ook over:

Agractie-voorman Bart Kemp: 'Omgekeerde vlag is kwinkslag met een serieuze ondertoon'
Afghanistan-veteraan: 'Omgekeerde vlag trekt ook andere groep mensen aan met eigen politieke agenda'

Lees ook over:

Afghanistan-veteraan: 'Omgekeerde vlag trekt ook andere groep mensen aan met eigen politieke agenda'

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik