Hoe ex-gedetineerde Terio een band voor het leven kreeg met Johan

24 november 2022 · Leestijd 4 min

Voor mensen die uit de gevangenis komen, is een tweede kans essentieel. Iets dat in de samenleving niet vanzelfsprekend is. Terio kreeg die kans wel toen hij Johan Rozendaal ontmoette. Nu zijn ze vrienden voor het leven. “We zien elkaar als broers."

In het EO-programma Crux vertelt Terio hoe hij werd bezocht door Johan, vrijwilliger van Gevangenzorg Nederland. “Het was een supermoeilijke tijd. Ik zag niks meer in de toekomst dat het beter zou maken.”

“De eerste keer dat ik Terio zag, dacht ik: zo, da’s een grote vent”, vertelt Johan. “Hij maakte best wel indruk. Hij had tattoos en zulke armen, met spiermassa. Een heel klein hartje. Zachtaardig.” Het was spannend, blikt Terio terug. “Ik kende hem niet. Ik heb een praatje met hem gemaakt.”

Maatjes

“Binnen korte tijd was er iets gebeurd”, vertelt Terio. “We waren maatjes op het eerste gezicht.” Hij vertelt zijn levensverhaal aan Johan, waarbij hij alles is kwijtgeraakt. Tijdens zijn gevangenistijd verdiept hij zich steeds meer in de Bijbel en herkent zich in het verhaal van Job. “Ook hij had alles en verloor dat. Dit verhaal klopt met mij, dacht ik.”

Ook daar vertelt hij Johan over. “Ik was superblij met zijn luisterend oor. Ik had het nodig om te delen. Om even met iemand te praten. Om mijn verhaal te vertellen, om te huilen. We hebben allemaal ons verdriet. Johan zag die tranen."

Terio

Werk

Eenmaal uit de gevangenis lukt het Terio niet om een baan te vinden. "Ik zat met een enkelband en moest op tijd thuis zijn. Dat moet je proberen uit te leggen aan een werkgever. Het was een pittige periode." 

Daarom besluit Johan hem een baan aan te bieden in zijn familiebedrijf. “Ik kende hem al langer en wist hoe hij is en was”, vertelt Johan. “Het vertrouwen moet je geven, tot het tegendeel bewezen is. Dat heeft hij ook gezien. Dat is het mooie: als je echt vertrouwen krijgt en verantwoording, wil je dat niet schaden.”

Het werkt twee kanten op, zegt Johan. "Er is natuurlijk personeelstekort. Iedereen wil personeel, het liefst vakmensen. Dan moet je soms je nek uitsteken. Dan kan je toch tegen een parel aanlopen. Terio is een parel. Honderd procent."

Vergeten groep

Johan richtte het familiebedrijf 33 jaar geleden op, samen met zijn broer. Ze bleven trouw aan hun christelijke roots en wilden zich met hun bedrijf inzetten voor de maatschappij. Om mensen zijn broer overleed, wilde Johan vanuit zijn geloof meer betekenen.

Zo werd hij vrijwilliger voor Gevangenenzorg Nederland. “Het is natuurlijk een vergeten groep”, zegt hij. “In de maatschappij zijn een hoop mensen die zeggen: die hebben zoveel verkeerde dingen gedaan, laat ze maar lekker zitten. Maar wij hebben van de Here Jezus ook een tweede kans gehad. Juist voor de mensen die het niet meer weten en geen kant op kunnen, heb ik een warm hart. Om juist hen een tweede kans te geven, omdat wij die ook hebben gekregen.”

Tweede kans

Voor Terio is het spannend om die tweede kans te krijgen. Hij is blij dat hij aan het werk kan bij Johan, maar ook bang dat het hier weer mis zal gaan. “Ik vroeg me af: zouden deze mensen me ook vertrouwen? Hoe zou het met de jongens gaan? Nou, ik was zo welkom hier.”

Johan is één van de belangrijkste personen die in zijn leven is gekomen, vindt Terio. “Ik kon me niet bedenken wat het zou zijn als ik hem niet was tegengekomen. Ik hoor niet bij zijn familie, ik bén zijn familie.” Ook Johan beaamt dat. “Eerst wordt het een vriend, dan noemt hij je bro. Nu zien we elkaar als broers. Zo gaan we met elkaar om. Dichterbij kan toch niet?

Het verhaal van Terio en Johan is zaterdag om 19:24 uur te zien in het EO-programma Crux. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.