Hoe gaan we klimaatverandering tegen?

De zeespiegel stijgt, de eerste eilanden verdwijnen onder water en ook de droogte neemt in sommige gebieden enorm toe. De gevolgen van klimaatverandering zijn overal ter wereld merkbaar. Wat moeten we doen om onder de grens van 1,5 graad opwarming te blijven? Hoe kunnen we klimaatverandering tegengaan?
Recent bracht Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) een rapport uit waaruit blijkt dat het niveau van de drie belangrijkste broeikasgassen in de atmosfeer vorig jaar een recordhoogte heeft bereikt. Het gaat om de broeikasgassen CO2, methaan en lachgas.
Dit rapport van de WMO wordt ook besproken op de wereldwijde klimaatconferentie die op 6 november van start gaat in Sharm-el-Sheikh, Egypte. De hoofdonderwerpen die daar op tafel liggen zijn mitigatie, adaptatie, schade en verlies, klimaatfinanciering, en voedselsystemen.
De urgentie van het vinden van oplossingen voor klimaatverandering wordt steeds groter. Uit recente studie van de Vrije Universiteit werd duidelijk dat een vijfde deel van Bonaire nog deze eeuw onder water kan verdwijnen. Dit zou daarmee de eerste Nederlandse gemeente zijn die voor een deel onder water komt te liggen, al dan wel in de Caraïbische Zee.
Het is één van de vele voorbeelden van de negatieve gevolgen de wereld ondervind van klimaatveranderingen. Zijn er oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan? Lees het in de volgende perspectieven:
Perspectieven
Daniëlle Hirsch is directeur van milieu- en mensenrechtenorganisatie Both ENDS. Zij vertelt wat Nederland kan en misschien wel moet doen om klimaatverandering tegen te gaan:
Lees ook over:
Daniëlle Hirsch (directeur Both ENDS): 'Laat zien dat je klimaatverandering serieus neemt'
Tony Rinaudo, een Australische landbouwkundige, ontwikkelde een simpele methode om miljoenen bomen te laten groeien in woestijnachtige gebieden. Hij stelt dat dit misschien wel een van de oplossingen voor klimaatveranderingen kan zijn:
Lees ook over:
'Forestmaker' Tony Rinaudo ontdekte een nieuwe manier van bosherstel in Afrika
Klimaatactivist Talitha Muusse vindt dat er meer aandacht moeten komen voor de boodschap van klimaatactivisten:
Lees ook over:
Klimaatactivist Talitha Muusse: 'Voer meer goede gesprekken over klimaatverandering'
Margaretha Wewerinke-Singh is universitair docent publiekrecht en gespecialiseerd in klimaatrecht. Westerse landen moeten veel meer geld investeren in hulp aan door klimaatverandering getroffen landen, vindt ze:
Lees ook over:
Margaretha Wewerinke-Singh: ‘Er gaat te weinig geld naar het compenseren van onherstelbare klimaatschade’
In de supermarkt moet een klimaatkeurmerk komen, vindt Marit van Egmond, CEO Albert Heijn. Ze vertelt over wat de supermarkt doet om klimaatveranderingen tegen te gaan:
Lees ook over:
Marit van Egmond (CEO Albert Heijn): 'Een verplicht klimaatkeurmerk is een goed idee'
Hoogleraar Ad van Wijk verwacht het opwekken van stroom in de Sahara een grote rol kan spelen in de energietransitie. Zeker als je bedenkt dat die energie makkelijk vervoerd kan worden door stroom om te zetten naar waterstof:
Lees ook over:
Hoogleraar Ad van Wijk: 'Stroom opwekken in Sahara heeft enorme potentie'
Volgens hoogleraar Geert Buelens, die een boek schreef over de strijd tegen klimaatverandering, ligt er een belangrijke rol bij de media om mensen bewuster te maken van de impact van de klimaatcrisis:
Lees ook over: