Peter onderging een harttransplantatie

Hoe gaat het nu met hem?

1 maart 2023 · Leestijd 2 min

In Dit is de Kwestie zagen we Peter Every, die een harttransplantatie nodig had. Inmiddels heeft hij een nieuw hart. Hoe gaat het nu met hem? Bekijk hierboven de video!

Redacteur Erwin Hoffman zocht Peter Every op in het UMC. Hij voelt zich goed, na zijn harttransplantatie.  "Ik zou zo de trein kunnen pakken en naar Vlissingen kunnen gaan, zo goed voel ik me!" zegt hij.

Hij moet voorlopig nog even op de afdeling blijven, want zijn hart kan nog niet zelfstandig kloppen. "Hij wordt constant gepaced en hij moet uiteindelijk zelf gaan kloppen." Daarnaast moet nog duidelijk worden of zijn lichaam het hart niet afstoot. Binnenkort heeft hij zijn eerste biopt.

Varkenshart

In Dit is de Kwestie stond de vraag centraal of hij ook zou kunnen leven met een varkenshart; zogenoemde 'xenotransplantatie'. Every gaf aan dat best te willen: "Ik doe alles om langer te leven". Dat is echter nu niet meer nodig.

In Duitsland staat een lab waar op dit moment onderzoek wordt gedaan naar varkensharten in de mens. Er worden varkens speciaal 'gekweekt' om een geschikt hart te hebben. 

In Duitsland staat een 'organenfarm'

Lees ook over:

In Duitsland staat een 'organenfarm'

Niet iedereen is even enthousiast over xenotransplanatie. Dierethicus Bernice Bovenkerk bijvoorbeeld.

Dierethicus Bernice Bovenkerk: 'Varkenshart gebruiken voor mensen is niet ethisch'

Lees ook over:

Dierethicus Bernice Bovenkerk: 'Varkenshart gebruiken voor mensen is niet ethisch'

Ook ethicus Theo Boer is kritisch.

Dierenharten in mensen? Ethicus Theo Boer ziet het niet gebeuren

Lees ook over:

Dierenharten in mensen? Ethicus Theo Boer ziet het niet gebeuren

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!