Hoe geef je effectief? Gewoon via je salarisstrookje

The Social Handshake maakt het mogelijk om te doneren aan goede doelen, gewoon via je salarisstrookje. Dit is de allermakkelijkste manier, zegt oprichter Sandra van Beest.
Na eerder gewerkt te hebben in de goededoelensector, maakte Van Beest de overstap naar het bedrijfsleven. Een stap waar ze op den duur moeite mee kreeg: "Ik merkte op een gegeven moment dat ik vrijwel niets meer toevoegde aan een betere wereld. Dat was confronterend."
Ook bij collega’s merkte ze dat zij meer wilden doen, maar dat het simpelweg niet lukte. "Mensen zijn druk, maar willen wel bijdragen aan een betere wereld."
Geven via je salaris
Van Beest ontdekte dat de allermakkelijkste manier om te geven aan goede doelen via je salaris gaat. "Ik ben gaan kijken of ik dit in Nederland op kon zetten. In Amerika en Engeland was dit al heel normaal om te doen. Toen heb ik mijn baan opgezegd om het mogelijk te kunnen maken."
Werkgevers kunnen ervoor kiezen om dit aan te bieden als secundaire arbeidsvoorwaarde. Werknemers kunnen zelf kiezen of ze er aan mee doen en daarbij zelf hun goede doelen uitkiezen. "Gemiddeld geven werknemers zo’n 34 euro per maand."
Goede doelen
Van alle goede doelen die er zijn, heeft haar bedrijf zelf een selectie gemaakt van 32 goede doelen aan de hand van effectief altruïsme, vertelt Van Beest. Naast dat geven laagdrempelig moet zijn, is het volgens haar ook erg belangrijk dat er niet al te veel keus is.
Bij de goede doelen is gekeken naar effectiviteit, efficiëntie en transparantie met nog een aantal criteria. "Er zijn meer dan 10.000 goede doelen, dus onze selectie is zeker een beperking. We hebben ervoor gezorgd dat bij elk thema een goed doel is vertegenwoordigd, zoals duurzaamheid. Daarna hebben we aan experts gevraagd welke van de goede doelen binnen de criteria uitblinkers zijn."
Als het gaat om effectief geven, kun je het best elke maand een bedrag overmaken, zegt Van Beest. "Goede doelen hebben projecten voor een langere termijn. Met maandelijkse bedragen kunnen ze iets opbouwen en opzetten. Dan weten ze van tevoren welk bedrag er aan komt, waardoor ze beter kunnen plannen en het geld efficiënt kunnen gebruiken."