Hoe moeten we consuminderen?

We willen meer en meer, van verre vliegreizen tot nieuwe meubels of schoenen. Toch kunnen we niet blijven consumeren, de klimaatcrisis en de inflatie dwingen ons om te 'consuminderen'. Hoe kunnen we al die verleidingen weerstaan en minder gaan consumeren?
Vandaag de dag wordt er van alle kanten aan de consument getrokken. Niet alleen kom je overal op straat of op je smartphone reclames tegen. Ook worden op dagen als Black Friday met hoge kortingen en acties gestrooid. De verleiding om spullen te kopen is hiermee groter dan ooit.
Juist daarom ontstaan grote en kleine initiatieven om deze verleidingen te weerstaan. Zo kondigde de winkelketen Dille en Kamille aan zijn deuren op Black Friday te sluiten. Daarmee zegt de keten op te roepen tot ‘minder en bewust consumeren’. Dille & Kamille noemt die dag daarom Green Friday.
Ook zijn in bepaalde maatschappelijke trends de gedachte achter 'consuminderen' terug te zien. Denk bijvoorbeeld aan het Tiny House Movement. Waar mensen in een klein, soms zelfgebouwd of zelfvoorzienend huisje wonen. Of de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo, die mensen leert hoe ze hun spullen kunnen organiseren en verminderen.
Lees de verschillende perspectieven
Deze trends zet mensen aan het werk om de uitdaging van het 'ontspullen' aan te gaan. Zo besloot Elisah Pals een aantal jaar geleden om geen nieuwe spullen meer te kopen. Inmiddels leeft de afvalpreventie specialist al 7 jaar niets nieuws gekocht:
Lees ook over:
Elisah Pals koopt al zeven jaar geen nieuwe spullen: 'Je hebt vaak al iets in huis wat voldoet'
"Als iedereen zou leven zoals in Nederland dan hebben we meer dan drie planeten nodig. En die hebben we niet", stelt Hans Dagevos, consumptiesocioloog aan de Wageningen Universiteit. Hij legt uit wat wij kunnen doen om te consuminderen:
Lees ook over:
Consumptiesocioloog Hans Dagevos over consuminderen: 'Minimaliseer je keuzes'
'We moeten stoppen met verspillen', stelt Econoom Paul Schenderling. Hij schreef een boek waarin hij uitlegt hoe minder verspillen zorgt voor een zekere toekomst én meer geluk:
Lees ook over:
Econoom Paul Schenderling: 'Minder verspillen zorgt voor een kleinere voetafdruk én meer geluk'
Minimalisme is gedwongen noodzaak, stelt Schrijver en journalist Roderick Nieuwenhuis. Hij zocht rust en stilte in een minimalistisch leven, maar ontdekte een keerzijde. "We kunnen niet meer de spullen kopen die we vroeger kochten die laten zien dat we rijk en succesvol zijn."
Lees ook over:
Schrijver Roderick Nieuwenhuis: 'Minimalisme is een erfenis van de economische crisis'
Stoppen met vliegen, minder vlees eten of zuinig zijn met je energieverbruik: veel mensen doen hun best om duurzaam te leven. Maar één ding is veel vervuilender en dat is het kopen van spullen, zegt schrijver en industrieel ontwerper Babette Porcelijn:
Lees ook over: