Hoe voorkomen we huwelijkse gevangenschap?

De Eerste Kamer behandelde afgelopen week een wet om huwelijkse gevangenschap tegen te gaan, maar gaat dat wel werken?
Huwelijkse gevangenschap houdt in dat één van de twee echtelieden wil scheiden, maar de andere niet. Een huwelijk kan in zo'n geval door de rechter wel ontbonden worden, maar in sommige religieuze groeperingen kan dit niet worden erkend. Men is dan wellicht voor de Nederlandse wet niet meer getrouwd, maar volgens de religieuze gemeenschap zijn ze nog wel verbonden. Dit komt omdat in sommige religieuze omgevingen er twee keer getrouwd wordt: één keer voor de burgerlijke stand en nog een keer voor de kerk, moskee, synagoge of andere religieuze instelling. In Nederland is het niet mogelijk een exclusief religieus huwelijk te hebben, maar in sommige andere landen, bijvoorbeeld landen in het Midden-Oosten, wel.
Het is onduidelijk hoe vaak deze situaties voorkomen, maar volgens onderzoek is dat minstens 250 keer per jaar.
De wet, waar de Eerste Kamer over sprak, is ingediend door minister Weerwind (D66) van Justitie en Veiligheid. In de wet staat dat de weigerende echtgenoot gedwongen moet worden om mee te werken aan een religieuze scheiding.
Perspectieven
Advocaat Azzaad Ramsaroep staat vrouwen bij die een religieuze scheiding willen, maar deze niet krijgen van hun man. Hij ziet wel heil in de nieuwe wet.
Lees ook over:
Advocaat: Nieuwe wet maakt het makkelijker om mannen te dwingen tot religieuze scheiding
Columnist Nourdeen Wildeman denkt dat de wet niks oplost. In sommige orthodoxe religieuze gemeenschap zal het religieuze huwelijk namelijk alsnog geldig zijn en zal de scheiding niet worden erkend. Zijn oproep: sta orthodoxe moslims toe een rechtbank op te richten.
Een 'shariarechtbank' is tegen het zere been van Susan Rutten, bijzonder hoogleraar Islamitisch Familierecht in een Europese Context aan de Universiteit van Maastricht. Het voegt volgens haar niks toe voor vrouwen in deze situatie.
Lees ook over: