Hoge energieprijs nekt patisserie van Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz

2 december 2022 · Leestijd 3 min

In 2019 werd Anna Yilmaz als meesterbakker uitgeroepen in de zesde editie van het tv-programma Heel Holland Bakt. Omdat ze aan de slag wilde in de bakkerswereld, begon ze na het programma haar eigen patisserie in Amersfoort. Nu, een jaar later, is het de vraag of Anna's Smaakatelier nog lang open kan blijven. "De energiecrisis hakt er erg in", aldus Yilmaz.

De energierekeningen van de patisserie van Yilmaz lagen eerst rond de 800 euro. De afgelopen maanden is dat bedrag drie keer zo hoog geworden. "Eerst was het goed in balans, want je kijkt naar de kosten die je maakt aan bijvoorbeeld personeel en ingrediënten", vertelt ze in het EO-programma Crux. "Nu is dat heel erg uit balans." De situatie is zo ernstig dat Yilmaz zichzelf niet altijd loon uitkeert. "Het personeel vind ik het belangrijkst, die moeten gewoon betaald worden. De huur en alle andere rekeningen ook, want de leverancier wacht ook op zijn geld."

Automatische incasso

Omdat Yilmaz een variabel energiecontract heeft, is het lastig in te schatten hoeveel kosten ze precies maakt. "Elke maand is het weer een verrassing wat er op de factuur staat. Ik heb de automatische incasso er ook af gehaald. Dan kun je zelf bepalen wanneer je betaalt. Dan hou je toch iets meer controle over wanneer het geld van je rekening af wordt gehaald."

Om het hoofd boven water te houden, probeert Yilmaz op verschillende manieren de energiekosten te beperken. "Ik heb in dit pand mechanische ventilatie, dus de radiatoren hoeven eigenlijk niet aan. Daarom heb ik waar de gasten zitten de verwarming afgetapet, want mensen gaan dan als ze het koud hebben zelf aan die knoppen zitten." Ook is het damestoilet de warme kraan dichtgedraaid en wordt de afwas voorgespoeld met koud water. "Je moet continu nadenken over wat je doet en wanneer je iets doet."

Winkel sluiten

Daarnaast is de winkel sinds kort op dinsdag gesloten, simpelweg om kosten te sparen. "Je merkt dat als het minder weer is er niet veel mensen in het centrum lopen. Er komt best een drukke periode aan, met Sinterklaas en kerst, dan kunnen we op dinsdag dingen voorbereiden. Het is een lastige keuze, maar ook wel fijn om iets meer rust in je hoofd te krijgen en dan vier dagen te knallen."

Samen met andere bakkers uit Amersfoort heeft Yilmaz bij de gemeente aangeklopt met de vraag om energiesteun. De gemeente heeft toegestemd met een eenmalige tegemoetkoming van maximaal zevenduizend euro. Toch is dat niet voor alle bakkers genoeg.

 De situatie vraagt veel van Yilmaz. "Ik ben van binnen best wel op", vertelt ze. "Aan de andere kant komt er nu wel een leuke tijd aan. Iedereen is al volop mee bezig met Sinterklaas en kerst. Dat geeft wel veel positiviteit."

De uitzending 'In de kou' van Crux is zaterdag om 19:31 uur te zien op NPO 2. Na afloop is de aflevering terug te zien via NPO Start.