Hoofdeconoom Edin Mujagic: 'Lonen moeten losstaan van prijsstijgingen'

17 januari 2023 · Leestijd 3 min

De enige manier om als werkgever goed om te gaan met inflatie, is door te zorgen dat de productiviteit van je werknemers ook omhoog gaat, zegt Edin Mujagic, hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. "Zo kun je ze gerust meer loon geven en hoef je niet de prijs van je product te verhogen."

De lonen stijgen dit jaar gemiddeld met ruim 6 procent, blijkt deze week uit cijfers van werkgeversorganisatie AWVN. Mujagic zegt te begrijpen dat werknemers en vakbonden een sterke roep uitten om loonsverhoging, nadat de prijzen met 14 tot 15 procent flink stegen in het afgelopen jaar.

Hij wijst er op dat er een aparte situatie is ontstaan: "Er zijn nu nieuwe loonafspraken gemaakt waarbij de lonen dit jaar met 6, 7 zelfs 9 procent gaan stijgen. Dan krijg je de situatie waarin de lonen veel voor mensen veel harder zullen stijgen, want de inflatie daalt dit jaar."

Voor de economie is het belangrijk dat de stijging van lonen hoger is dan de stijgende prijzen, zegt Mujagic. "Als de inflatie dit jaar 4 tot 5 procent zal zijn en de loonstijging zo’n 6 procent, dan zit je er al boven. Dan heb je de koopkrachtondersteunende maatregelen van de overheid nog niet meegenomen."

Omgaan met inflatie 

De allerbeste manier om als werkgever met een tijd van inflatie om te gaan, is ervoor te zorgen dat de productiviteit van werknemers omhoog gaat, zegt Mujagic. "Stel dat je nieuwe machines koopt, die 5 procent meer kunnen maken, dan kun jij gerust 5 procent meer loon aan werknemers geven zonder dat je winst omlaag gaat. Zo hoef je ook geen hogere lonen door te berekenen in de prijzen van je producten en heeft het ook geen gevolgen voor de inflatie."

Het is dan ook belangrijk dat lonen en prijsstijgingen ontkoppeld worden, vindt Mujagic. "Als je die niet ontkoppelt, kom je in een soort loon-prijsspiraal en het is heel moeilijk om daar weer uit te komen."

Krapte

Wat voor werkgevers op dit moment extra tegenzit, is dat er krapte op de arbeidsmarkt is. "Het aantal mensen dat kan en wil werken, neemt eigenlijk langzaam maar zeker af. Werknemers worden schaarser. Als werkgever moet je nu niet alleen lonen verhogen om werknemers te compenseren voor de gestegen prijzen, maar vooral om ervoor te zorgen dat ze bij je blijven."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren