Hoofdredacteur Quote: 'Hebzucht is belangrijke drijfveer die motiveert om te gaan werken'

20 april 2023 · Leestijd 2 min

Gaat een limiet aan rijkdom de armoede in Nederland oplossen? Daar gelooft Paul van Riessen (hoofdredacteur van Quote) niet in. Hoe je ook naar hebzucht kijkt: volgens hem blijft dit een belangrijke drijfveer die motiveert om te gaan werken. "Hebzucht heeft wel degelijk een functie."

Rijken storen zich aan het beeld dat zij nare, egoïstische mensen zijn, zegt Van Riessen in Dit is de Dag (NPO Radio 1). "Het zijn mensen die over het algemeen ambitieus zijn en hun vermogen zelf verdiend hebben. En die daar ook veel werkgelegenheid mee creëren. Ook zijn ze bereid om een groot deel van het geld weg te geven, al dan niet bij leven."

Volgens Van Riessen zeggen veel rijke mensen dat hun geld collectief ten goede komt. "Daarbij valt het op dat ze een beetje eigenwijs zijn: ze hebben er niet zoveel vertrouwen in dat politiek Den Haag hun geld goed besteed. In plaats van belasting betalen, maken ze liever zelf hun eigen filantropische keuzes."

Hebzucht als motivatie 

Het idee dat een limiet op rijkdom armoede zou oplossen, deelt hij niet. "Hoe je het ook wendt of keert: hebzucht blijft een belangrijke drijfveer. Ik wil niet zeggen: greed is good, maar het heeft wel degelijk een functie."

Dat zie je ook aan de onderkant van de samenleving, zegt hij: "Op het moment dat mensen afhankelijk zijn van toeslagen en een baan krijgen waarbij ze eigenlijk niet zo gek veel meer verdienen, zie je dat de motivatie om te gaan werken er niet is."

Andere manieren

Volgens Van Riessen zijn er betere manieren om armoede in Nederland op te lossen. "Je kan wel degelijk naar fiscale maatregelen kijken, zoals belastingen, erfbelastingen en dat soort zaken. Maar om te zeggen dat je maar een bepaald bedrag mag bezitten en alles daarboven pakken we af, dat motiveert mensen niet om het beste uit zichzelf te halen."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren