Hoogleraar Arbeidsmarkt: 'Richt je bij stakingsacties vooral op degene die je wil raken'

Joop Schippers, hoogleraar Arbeidsmarkt, snapt dat er deze week op veel plekken gestaakt wordt. Toch is hij niet te spreken over de manier waarop: "Nu worden vooral mensen geraakt die er niks mee te maken hebben."
Er wordt flink wat gestaakt deze week in ons land. Toch ervaart Schippers niet dat er een stakingsgolf is: "Ik zie de stakingen eerder als een rimpeling in een doorgaans toch vrij rustige zee. Ons land is er een van weinig arbeidsonrust. Sterker nog, wereldwijd gezien is Nederland een oase van arbeidsvrede."
De cijfers onderbouwen het punt van Schippers: zo staakt Nederland per 1000 medewerkers zo’n vijftien dagen per jaar. Alleen al in België en Frankrijk is dat respectievelijk zo’n 87 en 110 dagen per jaar. Een aanzienlijk verschil. Dat wij in verhouding tot andere landen relatief weinig staken, ziet Schippers als verstandig: "Dat betekent in veel gevallen de werknemers en de werkgevers er samen uitkomen."
De manier waarop
In de ogen van Schippers zijn de acties volkomen terecht, al is hij niet helemaal tevreden over de manier waarop. "In de jaren '80 protesteerde de brandweer en die hebben het Binnenhof volgespoten. Dat raakte direct de mensen tegen wie ze protesteerden", zegt hij.
Als je als vuilnisman de afvalzakken nu voor het stadhuis zou zetten, raak je degene die je wil raken" zegt hij, doelend op de situatie in Utrecht waar afvalverwerkers vorige week een week lang geen afval ophaalden in de stad. Ook wijst hij op de stakingen in het streekvervoer deze week: "Nu, zeker in het openbaar vervoer, raak je vooral mensen die er niets mee te maken hebben. Achmed die naar zijn stage wil, opa Jansen die naar het ziekenhuis moet. Jongeren, die zich geen auto kunnen veroorloven. Ouderen. Niet de bazen, niet de bedrijfsleiders, niet de consultants, niet de aandeelhouders, want die zitten normaal ook niet in de bus. Richt je op degene die je wil raken, en veroorzaak niet te veel nevenschade.”
Uitkomsten
Over de uitkomst van de stakingen en de onderhandelingen kan Schippers nog niet veel zeggen. "Het is terecht dat lonen worden gecompenseerd, want die zijn fors achtergebleven op de welvaartsgroei. Dat er flinke bedragen bijkomen lijkt me verstandig. Het is ook niet zo gek dat Klaas Knot en Premier Rutte daarvoor gepleit hebben. Maar de automatische loonstijgingen hebben in de tijd van premier Lubbers onze economie bijna de das omgedaan. Dus, mijn advies: ga elk jaar met elkaar om tafel, maar spreek geen automatische loonstijging af. Dat brengt de economie van de regen in de drup."