Hoogleraar Caribische geschiedenis: 'Laat de mensen uit Caribische eilanden meepraten over excuses slavernijverleden'

9 december 2022 · Leestijd 2 min

Alex van Stipriaan, emeritus hoogleraar Caribische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit, is kritisch op de manier waarop het kabinet omgaat met de excuses voor het slavernijverleden. Hij stelt dat 19 december niet geschikt is. "Dat geeft echt een indruk van 'We doen het maar, want dan kunnen we het voor de kerst afwerken', dat vind ik respectloos."

In plaats van 19 december moeten de excuses worden aangeboden op 1 juli, stelt Van Stipriaan. "Er is zo’n duidelijke datum voor, die inmiddels al twintig jaar wordt gebruikt om het afschaffen van de slavernij te vieren en herdenken en waar iedereen het over eens is." Hij stelt voor om dan op 19 december aan te kondigen dat er op 1 juli 2023 excuses gedaan zullen worden, en wel door de koning. 

Luisteren

Op de 19e zou premier Rutte ook reactie moeten geven op de standpunten van de eilanden, vindt Van Stipriaan. "Het belangrijk dat het kabinet luistert naar de mensen aan wie de excuses moeten worden aangeboden en dat de mensen uit Caribische eilanden kunnen meepraten. Het is een lang proces en lange weg die we moeten behandelen. Doe dat in veel grotere openheid en zeg het hardop waar je mee bezig bent."

Koning

Dat de koning de excuses moet maken vindt Van Stipriaan erg belangrijk. "Het staatshoofd staat voor lange termijn, veel meer dan dat de excuses uitgesproken worden door een politicus, die daar misschien belangen bij heeft. Daarom is het voor heel veel mensen op Caribische eilanden de wens dat de koning het doet."