Hoogleraar filantropie: 'Met weinig geld kan je een hoop impact maken'

26 december 2022 · Leestijd 3 min

Met een klein bedrag kan je best een grote impact maken, zegt Paul Smeets, hoogleraar filantropie. Hij ziet dat gevoel vaak een grote rol speelt bij het geven aan goede doelen. "Maar als het gaat om effectief geven, is het ook goed om het rationeel benaderen."

Smeets doet onderzoek naar het doneergedrag van Nederlanders. "Per jaar geven we 5,7 miljard euro aan goede doelen", zegt hij. "Nederlanders doneren zo rond de 300 euro per jaar. Bij rijke mensen ligt dat zo rond de 8.000 euro per jaar."

Daarbij springt de kerstperiode er tussenuit, ziet hij. "Er wordt dan zeker meer geld gedoneerd. Ongeveer een derde van alle donaties worden in december gedaan."

Gevoel en rationaliteit

Gevoel speelt vaak een grote rol bij het geven aan goede doelen, ziet hij: "Mensen willen iets teruggeven aan de samenleving. Dat zie je vaak bij rijke mensen. Emotionele betrokkenheid speelt daarbij ook een grote rol. Bijvoorbeeld als er iemand in de familie is getroffen door een medische ziekte. Dan geven mensen aan het doel dat zich op deze ziekte richt."

Maar als je effectief wilt geven, is het belangrijk om je niet volledig te laten leiden door je gevoel. Het is belangrijk om het dan rationeel te benaderen: "Dan wil je weten: hoe kan ik met mijn gedoneerde euro zoveel mogelijk resultaat behalen?"

Klein bedrag

Aan goede doelen geven, maakt gelukkig. "Er is steeds meer bewijs dat je gelukkiger wordt als je meer geld doneert. Daarbij is de hoogte van het bedrag niet het meest belangrijk."

Dat komt goed uit, want met een klein bedrag kan je al een grote impact maken, volgens Smeets. Als voorbeeld noemt hij de vitamine A-supplementen van Helen Keller International. "Per jaar worden meer dan 250.000 kinderen blind door een gebrek aan vitamine A. Met Vitamine A-supplementen van 2,50 euro is de kans op blindheid bijna nul. Met heel weinig geld kan je dus een hoop impact maken."

Onderzoek naar goede doelen

Hij raadt aan om onderzoeken over goede doelen doorslaggevend te laten zijn in de keuze voor een goed doel. "Als je dat zelf moet gaan uitzoeken, is daar niet aan te beginnen. Initiatieven als Give Well doen duizenden uren onderzoek naar goede doelen: waar jouw geld terechtkomt en hoeveel impact je hebt."

Zelf steunt hij ook Helen Keller International. "Ik ben slechtziend en zie ongeveer vijftien procent. Ik vind het mooi dat ik mensen kan behoeden voor blindheid en dan ook nog eens op een goedkope en effectieve manier. Zo probeer ik gevoel en rationaliteit te combineren."