Hoogleraar Gezondheidseconomie over arbeidsmigranten in de zorg: 'Je moet wat in een noodsituatie'

8 december 2022 · Leestijd 2 min

Het opleiden en aannemen van arbeidsmigranten uit Azië om de tekorten in de zorg op te vullen is een goed idee, vindt hoogleraar Gezondheidseconomie Marcel Canoy. Maar een langetermijnoplossing is het niet, stelt hij. "Er zijn andere dingen nodig om de tekorten op te lossen. Maar als je met personeelstekorten zit die nu niet vervuld kunnen worden, moet je wat."

In het Zuyderlandziekenhuis in Sittard beginnen volgende week de eerste zes verpleegkundigen uit de Filipijnen. Een oplossing die wat omslachtig lijkt, maar die gezien de omstandigheden door Canoy wel wordt toegejuicht. "Je kunt wel roepen dat er meer salaris moet komen zodat de zorg aantrekkelijker wordt, maar dat is niet eenvoudig te regelen. Ik waardeer het ondernemerschap van dit ziekenhuis om oplossingen te bedenken die misschien wat minder voor de hand liggen in gewone tijden." 

Noodsituatie

Canoy vergelijkt de situatie in de zorg met andere beroepen in Nederland. "Er zijn heel veel sectoren in de economie waar in zulke situaties personeel uit buitenland gehaald wordt. Ik ben niet van mening dat de toekomst in de Filipijnen ligt, maar in noodsituaties waarbij er twee operatiekamers leeg staan, moet je wat", aldus Canoy. 

Mogelijkheden

De mogelijkheden die de komst van de verpleegkundige met zich mee brengt zijn groter dan de mogelijke problemen, stelt Canoy. "Als je de arbeidsmigranten aanspoort om bijvoorbeeld ook nachtdiensten te gaan draaien geeft dat aan bestaande medewerkers meer balans tussen werk en privé." Ook denkt hij dat het inwerken van de medewerkers niet per se ten koste hoeft te gaan van de aandacht aan huidige verpleegkundigen. 

Wat Canoy wel belangrijk vindt bij de overweging om arbeidsmigranten aan te nemen is het 'Brain drain' effect. "Je moet, in het kader van internationale solidariteit, dan wel medewerkers zoeken in landen waar een overschot is en geen tekort." 

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren