Hoogleraar internationale betrekkingen: ‘Goede zaak dat kabinetsdelegatie naar Qatar gaat’

Het kabinet besloot deze week om toch een kabinetsdelegatie naar het WK in Qatar te sturen, waarbij de koning wellicht ook meegaat. Is dit geopolitiek gezien een slimme zet of toch vooral een zwaktebod? Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen, vindt het een goede keuze. “We hebben een enorm gastekort en moeten alternatieven vinden.”
In februari vorig jaar werd er in de Tweede Kamer al een motie breed aangenomen waarbij het kabinet werd opgeroepen om geen delegatie naar Qatar te sturen. Toch heeft het kabinet besloten om hier geen gehoor aan te geven.
Absoluut de goede keuze, vindt de hoogleraar. “Het is eigenbelang om er wel naar toe te gaan”, zegt hij in Dit is de Dag. “De tijd is fundamenteel aan het veranderen. We hebben een enorm gastekort en dat gaat nog wel even zo blijven. We moeten snel proberen om alternatieven te vinden, in er zijn nog maar weinig landen die alternatieven kunnen leveren als het gaat om lng: dus vloeibaar gas.”
Olie en gas
Als er geen kabinetsdelegatie naar Qatar gaat wordt dat “buitengewoon lastig”, meent hij. “Je komt nu in een situatie terecht in de wereld waarin olie en gas worden gebruikt als politieke pressiemiddelen door landen die een appeltje te schillen hebben met het westen. Daar hoort Qatar ook bij.”
Volgens De Wijk betekent dit simpel gezegd dat als we niet gaan, er ook geen lng onze kant op komt. “Zo simpel zit geopolitiek in elkaar en dat heeft echt te maken met de relatieve machtsafname van het westen. Daardoor kunnen andere landen dit nu gaan doen.”
Opkomen voor mensenrechten
Er moet een langjarige gasdeal gesloten worden, zegt de hoogleraar. “Ik denk niet dat Nederland, die de eigen gaskraan dichtdraait, de import van lng uit Qatar in de waagschaal zou stellen. Je krijgt hier nu een afweging tussen moreel-ethische politiek die ik goed kan gebruiken met puur eigenbelang. Dat eigenbelang zal nu gaan prevaleren.”
Hij pleit er dan ook voor om bij de afvaardiging naar Qatar op het hoogste niveau in te zetten. “Je hebt te maken met een deel van de wereld waarin dit buitengewoon belangrijk is.”