Hoogleraar: ‘Heel veel mensen kunnen de tegenvallers in deze tijd zelf opvangen’

Het afgelopen jaar spaarden we in Nederland zo'n 360 miljard euro bij elkaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Voor veel mensen is het dan ook mogelijk om de zware financiële klappen van deze tijd zelf op te vangen, vindt Arnoud Boot, hoogleraar Financiële Markten. "Voor 90 procent van de mensen betekent het dat je een koffietentje passeert en thuis een kop koffie neemt", zegt hij in de uitzending van Geld of je Leven.
Eén op de tien Nederlanders heeft meer dan 100.000 euro op de bank staan, volgens het CBS. Wie zijn de mensen met een ton op de bank eigenlijk? Het zijn vooral ouderen en zelfstandigen, zegt de hoogleraar, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. “Zo gek is dat misschien ook weer niet. Ouderen hebben langere tijd kunnen sparen. Maar zelfstandigen moeten voor hun eigen pensioen zorgen en hebben vaak geld opzij staan. Dus het geeft een beetje een vertekend beeld. Om dat pensioen te compenseren, moet je verschillende tonnen op je bank hebben staan.”
Rijker dan we denken
Toch keek hij op van de cijfers: 360 miljard euro is er afgelopen jaar gespaard. “Toen ik het las, dacht ik onwaarschijnlijk: wat een bedrag. Terwijl we elke dag horen dat het slecht gaat en mensen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.”
We zijn rijker dan we denken, zegt hij. “Voor heel veel mensen is het mogelijk om tegenvallers zelf op te vangen. Voor 90 procent van de mensen betekent het dat je een koffietentje passeert en thuis een kop koffie neemt.”
Onderkant
Dat maakt de huidige aandacht disproportioneel, vindt hij. “Dat vind ik niet ten onrechte, want we moeten aandacht hebben voor kwetsbaren en er alles aan doen. Maar op dit moment is iedereen zijn hand aan het ophouden. Er zijn veel manieren om zuiniger met je geld om te gaan in deze consumptiemaatschappij.”
Energieplafond
Zo vindt hij een energieplafond niet de geschikte oplossing in deze tijd. “De omvang van de energie die nog onder het plafond valt, is veel te groot. 70 procent van de mensen vallen met hun volledige verbruik onder dat plafond. We hadden dit moeten gebruiken om te zorgen dat mensen die temperatuur lager gaan zetten en investeren in verduurzaming. En daarvoor moeten we woningcorporaties het mes op de keel zetten. Er moet worden gezorgd dat het geld niet wegdruppelt naar mensen die het niet nodig hebben.”