Hoogleraar Jan Brouwer: 'Boeren gaan tijdens acties regelmatig over de schreef'

21 juni 2022 · Leestijd 2 min

Volgens Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving, worden keer op keer strafbare feiten gepleegd tijdens boerenacties, zoals het blokkeren van treinen en snelwegen. "Ook boeren zullen zich aan het recht moeten houden."

Volgens Brouwer gaan boeren regelmatig over de schreef tijdens boerenacties, vertelt hij in Dit is de Dag. “Boeren hebben een soort idee dat een demonstratie tot straffeloosheid leidt omdat er moeilijk gehandhaafd kan worden. Maar het zijn natuurlijk gewoon strafbare feiten die keer op keer gepleegd worden. Zoals bijvoorbeeld het blokkeren van treinen en snelwegen.”

Twee jaar geleden konden boeren vrij anoniem acties voeren, zegt Jan Brouwer in Dit is de Dag. “Vanaf dit jaar staan ze allemaal op kenteken, waardoor het eenvoudiger is geworden om ze strafrechtelijk te vervolgen. Daardoor verwacht ik nu dat er meer met gelijke maten wordt gemeten dan destijds.”

Hij verwacht dat de demonstratie ordelijk zal verlopen, door onder meer beperkingen van de burgemeester. Tegelijk wijst hij op de slimheid van boeren. “Wat er allemaal in aanloop naar de demonstratie gebeurt, is aan boeren individueel om te bepalen. Daar zit wel een groot probleem.”

Onlangs gaf Mark van den Oever, voorman van Farmer Defence Force, te kennen dat ze bereid zijn tot harde acties. “Dat lijkt me niet echt de bedoeling”, zegt Brouwer. “Ook boeren leven in een rechtstaat en zijn afhankelijk van het recht dat gehandhaafd wordt. Dus daar zullen ze zich zelf toch ook aan moeten houden. Ik denk dat je anders veel good will gaat verspelen.”

Lees ook dit perspectief:

Bart Kemp, voorzitter Agractie: 'We willen vechten voor onze toekomst, binnen de kaders van de wet'

Lees ook over:

Bart Kemp, voorzitter Agractie: 'We willen vechten voor onze toekomst, binnen de kaders van de wet'
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren