Hoogleraar Laurien Crump: ‘Afwijzing kandidaat-lidmaatschap zou klap zijn in gezicht Oekraïners’

20 juni 2022 · Leestijd 3 min

Het signaal dat de Oekraïners in de toekomst bij de Europese Unie zouden kunnen horen, is belangrijk voor het moreel van de Oekraïners. Dat zegt Laurien Crump, universitair hoofddocent geschiedenis van de internationale betrekkingen.

Heel concreet heeft Oekraïne niet zoveel aan het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie, vertelt Crump in Nieuws en Co. Dat voorstel ligt deze week op tafel bij de Europese regeringsleiders. "Maar waar het om gaat, is perspectief. Hoe Oekraïne deze oorlog uitkomt en zich nog verder van Rusland kan distantiëren, waarbij het zich gesteund weet door de EU-lidstaten."

Het signaal dat de Oekraïners in de toekomst bij de EU zouden kunnen horen, belangrijk voor het moreel van de Oekraïners, zegt Crump. "Van de bevolking, maar ook van de soldaten. Want de Oekraïners hebben het gevoel dat ze voor Europese vrede en veiligheid aan het vechten zijn. Als de EU het kandidaat-lidmaatschap zou afwijzen, zou dat wel echt een klap in het gezicht van de Oekraïners zijn."

Ze noemt het een zaak van de lange termijn voor Oekraïne aan alle voorwaarden kan voldoen voor een echt EU-lidmaatschap. Zo moet de corruptie in het land beter worden aangepakt en moet de rechtsstaat worden verbeterd. “We hebben het over een land dat nu in oorlog is”, zegt ze. "Dus het is sowieso hypothetisch, want als je in oorlog bent kun je niet toetreden tot de EU. We weten ook niet hoe lang die oorlog gaat duren."

Ook noemt ze het waarschijnlijk dat belangrijke zaken zoals rechtspraak en persvrijheid verzwakt zijn door de oorlog. "Je ziet nu al dat de media onder controle worden gehouden om het Rusissiche nepnieuws tegen te gaan. Dus ik denk dat Oekraïne bijna een nog langere weg te gaan heeft na deze oorlog dan het voor deze jaren had. Dan hebben we het echt over jaren, zo niet decennia."

Binnen de Europese Unie heerst er verdeeldheid over het beoogde kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. "Er is maar één veto nodig en het gaat niet door. Dan zitten we echt met een probleem richting president Putin, namelijk dat de verdeeldheid binnen de EU erg zichtbaar is geworden. Die verdeeldheid is nu voor onze eigen veiligheid en eigen vrede echt funest. We moeten een gesloten front richting Putin laten zien."

Lees ook deze perspectieven:

Arend Jan Boekestijn: 'Kandidaat-lidmaatschap Oekraïne kan opstapje zijn naar veiligheid'

Lees ook over:

Arend Jan Boekestijn: 'Kandidaat-lidmaatschap Oekraïne kan opstapje zijn naar veiligheid'
Jasper van Dijk (SP): ‘Oekraïne helpen kan ook op andere manieren’

Lees ook over:

Jasper van Dijk (SP): ‘Oekraïne helpen kan ook op andere manieren’