Hoogleraar: 'Nog meer oorzaken mogelijk voor langer ziekteverzuim'

Het kan bijna niet anders dat onze moraal van werken is veranderd in coronatijd, zegt Arie Dijkstra, hoogleraar Sociale Psychologie van Gezondheid en Ziekte. Maar je moet ook kijken naar andere mogelijke oorzaken, zegt hij.
Tijdens de coronapandemie merkten we hoe ons werk er mee omgaan als je thuis kwam te zitten met corona, zegt Dijkstra in Stand.nl van Spraakmakers. “Dan bleek toch alles gewoon door te gaan. Het ging helemaal niet zo slecht met de economie. Het kan dus bijna niet dat je daar met bepaalde aandoeningen anders naar kijkt.”
Maar je moet ook goed kijken naar andere oorzaken, zegt hij. Zo wijst hij naar de bouwsector, waar het aantal verzuimdagen met 50 procent flink is toegenomen: “De druk op deze sector is ook hoog.”
Naast werkdruk zijn er ook andere mogelijke oorzaken te noemen. Zoals de oorlog in Oekraïne, boerenprotesten en ontevredenheid. “Mensen staan onder druk en dat zorgt ervoor dat ze emoties hebben waar ze mee om moeten gaan. Die kunnen zich ook uiten in lichamelijke klachten."
Daarbij zijn er nog meer factoren die verschillen per sector: “Bijvoorbeeld de opbouw van leeftijd, geslachtsverschillen en de zwaarte van het werk. Dat moet je allemaal meenemen in de vraag wat er nu precies aan de hand is.”
Ook speelt de sociale norm op de werkvloer een rol: “Werknemers gaan zich afvragen wat men op het werk er zal vinden. Wat zijn de regels, hoe reageert een leidinggevende en wat zullen collega’s er van vinden? Dat speelt mee in de beslissing om je wel of niet ziek te melden.”
Lees ook dit perspectief:
Lees ook over: