Hoogleraar politieke economie: 'Onmogelijk om compensatie vast te stellen voor nazaten tot slaaf gemaakten'

15 december 2022 · Leestijd 2 min

Het vaststellen van financiële compensatie voor nazaten van tot slaaf gemaakten is een onmogelijke opgave, denkt Jacob de Haan, hoogleraar politieke economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Onlangs werd er een 'routekaart' vastgesteld voor de gevolgen van de excuses voor het slavernijverleden. Ook financiële compensatie voor nazaten van tot slaaf gemaakten is daar onderdeel van. "Om heel eerlijk te zijn: het lijkt mij een onmogelijke opgave", zegt De Haan in Geld of je Leven (Radio 1).

"Er is heel veel historisch onderzoek gedaan naar de effecten van slavernij in het algemeen op de economische ontwikkeling van landen”, zegt De Haan.” Zowel de landen waar de slaven van waaruit getransporteerd werden, als waar ze uiteindelijk terecht kwamen. Dat heeft niet tot een eenduidend resultaat geleid."

Daarom lijkt het hem onmogelijk om daar nu wel een eenduidig antwoord op te geven. "Dat je met een bedrag komt en wat dit per inwoner betekent voor Aruba, Curacao, Bonaire, Sint Maarten, welk eiland je het ook maar over hebt. Dus ik ben daar heel sceptisch over."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren