Hoogleraar theologie: 'Geen Bijbelteksten aanpassen om het genderneutraal te maken'

Hoogleraar dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit, Arnold Huijgen, vindt niet dat je Bijbelteksten moet aanpassen om God als genderneutraal neer te zetten, ondanks dat God volgens hem inderdaad geen gender heeft.
"Ik vind het een beetje willekeurig", zegt Huijgen. Dat God als man wordt aangeduid is niet het enige wat wellicht aanstoot kan geven in de Bijbel: "Als je kijkt naar het geweld in het Oude Testament, doodslag, ook de doodstraf..." stelt hij.
Daarnaast zeggen christenen al eeuwen dat God geen man of vrouw is, vertelt Huijgen. "In de middeleeuwen werd al gezegd: God past in geen enkele categorie, God is niet mannelijk of vrouwelijk, hij overstijgt dat geslachtelijke. Maar we moeten hem op een of andere manier aanduiden en in de tradtie is het zo overgeleverd. De denkfout bij het genderneutrale, is dat we God tot nu toe zouden hebben aangeduid als man, maar dat is dus niet zo", zegt Huijgen.
Hij vindt Huijgen vindt dat de wetenschap dat God geen man is, veel duidelijker moet worden geworden. “Net als bijvoorbeeld met slavernij. Dat staat ook in de Bijbel en je moet uitleggen hoe het bedoeld is."
Geen Bijbelteksten aanpassen
Mensen mogen individueel God best genderneutraal omschrijven, of bijvoorbeeld als moeder in plaats van vader, maar Bijbelteksten aanpassen vindt Huijgen een heel slecht idee. "Ik vind het problematisch als je het ‘Onze Vader’, misschien wel de heiligste tekst uit de Bijbel, ter plekke gaat aanpassen. Je moet vooral gewoon uitleggen dat God geen man is, daar is onderwijs voor nodig”, aldus de theoloog.