Hoogleraar transitiekunde: ‘Leg grote industriebedrijven meer druk op om energie te besparen’

17 oktober 2022 · Leestijd 2 min

Het is een goed idee om grote industriebedrijven te dwingen tot energiebesparing, vindt Derk Loorbach, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit. “Er moet een stok achter de deur komen.”

In dagblad Trouw stond afgelopen donderdag dat het bedrijfsleven nog te weinig doet om energie te besparen. Daarom wil het kabinet per 1 januari een aantal bedrijven in de grote industrie, waaronder Yara Sluiskil dwingen tot energiebesparing.

“Het is sowieso een goed idee om meer druk op te leggen en te verplichten”, zegt Loorbach in Geld of je Leven. “Het blijkt dat de handhaving enorm tekort schiet en dat bedrijven het blijkbaar ook uit zichzelf moeilijk vinden om zelfs wat economisch rendabel is door te voeren. Dus er moet een stok achter de deur komen.”

Herbezinning
Uiteindelijk moeten we ons fundamenteler herbezinnen als samenleving, vindt hij. “We hebben de afgelopen decennia een industrie mogelijk gemaakt als samenleving en dat heeft de politiek aan meegewerkt.”

Deze industrie betaalt weinig energiebelasting en krijgt veel ruimte, zegt hij. “Waarbij vaak de emissies of de maatschappelijke impact niet van door wordt berekend. De vraag zou moeten zijn: moeten we niet veel minder energie gebruiken en bepaalde delen van die industrie misschien wel ter discussie gaan stellen. En er wordt altijd gezegd: we hebben het allemaal nodig, maar dat is maar helemaal de vraag.”