Hoogleraar waterbeheer: waterschappen doen hun werk niet goed

2 maart 2023 · Leestijd 2 min

Bijzonder hoogleraar ecologisch waterbeheer Piet Verdonschot twijfelt of de waterschap een gekozen bestuur moet hebben, helemaal omdat ze volgens hem geen goed werk leveren.

De waterschappen zijn ‘functionele doelorganisaties’, stelt Verdonschot. Ze hebben bepaalde taken die ze verplicht moeten uitvoeren: bijvoorbeeld de waterkwaliteit waarborgen.

Dit doen ze echter vrij matig, vindt Verdonschot: “We hebben te maken gehad met droogte, daarvoor hadden we als wetenschappers al gewaarschuwd. We hebben te maken gehad met piek afvoer, zoals in Valkenburg, daar hebben we als wetenschappers ook al voor gewaarschuwd. En we hebben te maken met een waterkwaliteitscrisis die een factor 10 groter wordt dan de stikstofdiscussie; als we aan de Europese normen willen voldoen, dan gaan de waterkwaliteitskosten gigantisch omhoog”, aldus de kritische hoogleraar.

Zouden de waterschappen niet bestuurd moeten worden door experts? Verdonschot snapt die mening wel. De waterschapsbesturen kunnen nu al weinig beslissen: “Ze hebben Europa, een nationale regering en een provinciale overheid over zich heen. Er zijn veel mensen die meekijken en je kunt je afvragen of je dat politiek maakt”, zegt hij.

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!